Kata itu, kawan

Berbual
Kawan,

Aku memandang katamu tinggi,
Setinggi awan di langit,
Seluas lautan biru,
Sedalam paksi bumi.

Kawan,

Aku menunggu kata itu,
Kata yang membuatkan kumemahami,
Bukan kata untuk jalan itu,
Kerana aku tahu di mana ia membawa.

Kawan,

Aku mencari kata itu,
Yang mampu melembut hatiku,
Mengatakan itu yang aku tunggu,
Yang menjadikan aku terkedu.

Sahabat,

Aku tahu dikau sibuk dengan tugas yang pelbagai,
Yang menantikan tujuh tangga kenikmatan,
Hanya katakanlah itu kepadaku,
Saat itu nanti,
Pasti akanku turut serta dalam perjuanganmu itu...


Berminat Baca

Disleksia - Sebuah Filem Menyentuh Perasaan

Berbual


Seorang sahabat berkongsi filem ini di laman sosial Facebooknya. Saya lihat seperti menarik. Jarang sekali rakan saya itu berkongsi tentang filem.

Katanya filem ini istimewa. Saya skeptikal sebenarnya dengan filem Hindustan.

Kenapa? Sebab saya tak suka dengar lagu Hindustan. Cukup tak suka. Ini kerana tiada sari kata. Hahah. Satu alasan yang tidak munasabah!

Nasib baik sekarang TV tempatan mula menyiarkan sekali sari kata ketika mereka menyanyi.

Apa yang saya dapat katakan, filem ini membuka pandangan saya terhadap kisah keluarga yang memandang dyslexia ini satu penyakit perencat akal.

Dengan bantuan seorang guru, potensi pelajar ini akhirnya terserlah.

Serius. Sungguh menyayat hati... (mata berlinangan air... sebab potong bawang. =P )
Berminat Baca

Kisahnya Blog

2 bualan
Agak sukar untuk kekal berblog jika tiada idea. Apatah lagi idea mula tersekat apabila orang terdekat membaca nukilan hati saya di sini.

Heh.

Seperti yang awak baca, saya ini bukanlah perahsia orangnya, tetapi pemalu. Saya malu jika rahsia saya ini saya nukilkan disalah tafsir oleh teman sekeliling. Jika tak, masakan saya menukar nama pena saya di sini.

Oh begitu? Ya. Apa yang saya fikirkan, jika saya menulis dengan nama pena, pasti kawan tidak menyangka itu saya yang menulis.

Hari demi hari saya seronok menulis. Saya asyik dengan dunia penulisan. Saya seronok dengan komen yang tidak kunjung mendatang. Sekali sekala datang menyapa berblogwalking. Ah. Apa hairan dengan budaya blog, bukan?

Kini idea mula tersekat akibat ketakutan yang entah tiada yang pasti. Saya menjadi pemalu apabila ada yang menegur mengatakan blog saya ini ada harapan.

Tidaklah itu tandanya saya tiada keyakinan diri? Mungkin. Itulah yang dikatakan oleh pakar motivasi bahawa apabila kita kekurangan keyakinan diri, pasti orang yang memuji kita anggap itu sindiran.

Pastinya idea berblog saya juga boleh tersekat oleh pandangan orang lain.

Namun apabila difikirkan kembali, saya hanya berkata apa yang benar. Mungkin benar itu kelihatan tulus. Mungkin juga benar itu kedengaran tirus. Hanya yang membaca sahaja mampu menafsir mengikut pandangan mereka.

Saya hanya menulis untuk mencari jati diri. Acap kali saya keliru dalam dunia ini. Apatah lagi dunia penulisan. Terlalu banyak pancaroba yang melanda. Terlalu banyak badai yang kian datang nan pergi.

Bermadah kata di blog sukar diolah manusia. Mahupun juga google translate. Lebih elok terus kepada isinya.

Tapi saya suka kreatif. Saya suka bahasa. Jika tidak, mengapa saya mahu tanggung risiko menyulam ayat di dunia Maya?

Mungkin, satu hari nanti, saya bisa mengetahui jawapannya....
Berminat Baca

Demam

3 bualan
Entah kenapa semalam saya bangun pada pukul 3 pagi. Ketika itu saya rasakan diri saya sungguh berat. Sangat berat sehinggakan segala macam perkara berselirat di kepala saya ini.

Perut saya berasa mual. Saya ingin termuntah. Saya duduk sebentar di bilik air. Merenung apa entah saya pun tak pasti.

Badan terasa panas. Allhurobi.

Terasa segalanya berat. Saya kembali ke katil. Mata saya kelip kelap tidak tertutup jua. Rupanya saya terkena demam.

Badan saya gering. Sakit yang melanda begitu teruk sekali. Saya sempat bangun untuk solat Subuh. Kemudian sambung tidur. Itu pun tidur tidak lena.

Pada pukul 11 pagi saya bangun dan teringat akan ibu di kampung. Ibu pesan untuk telan panadol. Saya ikut nasihat ibu.

Alhamdulillah. Selepas 2 biji panadol saya telan, badan saya terasa kuran sakit. Tidur boleh lena.

Sampai hari ini badan saya masih lagi sakit. Mungkin boleh bangun sebentar tetapi kemudian terbaring pula. Dugaan yang Allah berikan kepada saya.
Berminat Baca

Cara Buat Tauge Kasar

2 bualan


Bagi peminat taugeh kasar atau tauge kacang soya, video ini menerangkan secara ringkas kaedah membuat tanam tauge tersebut.

Mudah sahaja. Untuk makluman, tauge kasar menjadi makanan kegemaran orang Korea. Jadi banyak jurnal yang saya baca ada mereka selitkan teknik ini.

Ada yang automatik dan sehinggalah manual. Untuk rumah, cara manual lebih senang.


Berminat Baca

Kalimah Allah dan Isunya

3 bualan
Saya lihat di Facebook hanya rakan-rakan yang sefikrah dengan saya sahaja share perkara berkaitan kalimah Allah. Yang lain (baca Islam) kekal diam. Entahlah. Mungkin bagi mereka tugas pendakwah sahaja yang patut prihatin hal ini. Bukan masanya untuk mereka kongsikan hal 'kecil' ini. Kenapa hal akidah dianggap kecil?

Saya sedikit kecewa.

Namun, saya tahu saya hanya mampu berkongsi tentang isu ini. Biarlah orang nak kata apa. Saya yakin isu kalimah Allah ini membuatkan beberapa orang (baca Islam) duduk diam. Yang selalu pergi masjid diam. Yang selalu pergi ke surau diam. Yang duduk berhujah agama (ini tak diam. Berhujah memberi sokongan penggunaan nama Allah untuk semua).

Saya hanya mampu berkongsi sebagai orang yang sayangkan saudara-saudara saya yang lain.

Ini bukanlah kerana perkauman atau apa. Tetapi ini tentang akidah umat Islam. Tentang agenda serangan pemikiran dan penerus perang Salib. Mereka melanggar sensitiviti umat Islam di Malaysia. Tetapi apa kata kita?

Saya berpendirian menolak penggunaan kalimah Allah dalam terjemahan Bible.

Hujah akademik boleh baca di sini dan sini.

Dan ini pula selingan cerita seorang lelaki di Australia. Harap membuka mata kita. Sedarkan masyarakat dan kuatkan amal kita.
--
11.15 pagi. Khamis 17/10/2013.
Selepas parkir skuter di tempatnya, saya mula berjalan dari tempat parkir skuter ke arah Uni. Pegang helmet di tangan kiri. Telefon bimbit di bahagian kanan, asyik vibrating sahaja. Ada mesej atau call ke? Saya decide untuk berhenti berjalan untuk melihat phone.

Berhenti. Tepi jalan Frome Road. Di kawasan tengah antara Medical School North (The Univ of Adelaide) dan bangunan School of Pharmacy and Medical Sciences (Univ of South Australia).

Saya tengok phone. Ada messages drpd sahabat-sahabat. Mula membaca.

"Hi, brother. How are you?" Saya yg sedang menunduk mula mendongakkan kepala. "We're missionaries."

Handsome bergaya. Kemas berkemeja putih bertali leher dan berkot lengkap, dua lelaki ini memperkenalkan diri. Seorang berasal dari Los Angeles dan seorang warga England. Umur 21 dan 24. Jelas di dada kiri ada lencana "Jesus Christ." Soalan pertama saya, "Kenapa 'Jesus Christ'? Kenapa bukan 'I love Jesus Christ' atau seangkatan dengannya yang menunjukkan diri sebagai hamba?" Saya rasa pelik. Entah.

Tujuan merantau ke Adelaide adalah untuk menyebarkan agama Kristian. Good on you. Muda-muda dah ada kesedaran agama.

"Do you believe in God?"
"Yes, definitely. I'm a Muslim. I strongly believe in Islam," saya menjawab. Memang selalu jawab begini sebab saya sangat izzah dengan Islam. Nampak tegas ke? Ok je saya rasa. Saya senyum sokmo.
"So you believe in Jesus?"
"Yes, I do believe in Prophet Isa and he's known as Jesus in Christianity."

Bla bla bla...

"Do you know that we have a prophet nowadays?"
Ini soalan baru. Sangat terbaru. "You mean, today? Today we have a prophet? Prophet from the God?" Saya bertanya mahukan kepastian.
"Yes, today. The messages from God are still being delivered from the above. Our prophet is Thomas S Monson. Do you want to see his photo?"
Saya terkesima. Terkejut besar! Ada rasul lagi? Saya respon, "Oh, that's new for me. Prophet Thomas? Never heard about him. It's OK no photo. I'll google him. In Islam, we strongly believe Prophet Muhammad is the final messenger and nobody else after him." Masa saya sebut ni, muka keduanya macam marah. Mungkin mereka tak senang apabila saya bertegas dengan pendirian saya tentang prophecy. "You're talking about Christianity so that's your religion that you believe in. I'm a strong Islam believer so it's OK for me not to know everything about Christianity. Or what say you?" Saya saja menduga.
"You can like him on Facebook so that you learn more."
"You mean Thomas?"
"Yes, our prophet is on Facebook. Thomas S Monson," semangat dia menjawab. Siap lengkap dengan ejaan dan suruh saya taip nama tu dalam phone lagi. Fuh!

Bla bla bla....

Selepas lebih 15 minit berbual, saya mohon izin. Dah lambat nak ke office.
"InsyaAllah, hopefully we can arrange a time to meet you someday," lelaki ini menyebut InsyaAllah.
Saya hanya senyum.
Mungkin dia tak puas hati saya senyum tanpa tunjuk rasa minat, dia menyambung, "In Indonesia, all religions may use the word 'Allah' to represent their God. Islam, Christian, some Buddhas etc... That makes things easy. And the most important part is many Muslims become Christian believers when we refer our God as 'Allah' when we speak to Muslims. Don't you think Christian is the true religion?"
Masa ni saya emotional. Darah naik. "Do you mean Allah is referred to the God only when you speak to Muslims." Tapi saya maintain senyum. Jangan risau, saya tak melenting.
"Yes, apparently Muslims become more interested to Christianity when we use 'Allah' and I know Malaysia has disapproved this. It's very disappointing to stop people especially Muslims to know this truest religion of Christianity by disapproving the use of the word," dia pun penuh emosi. Tak puas hati kot. Si rakannya seorang lagi ini cuba menghentikan rakannya yang sedang bercakap.
"So the use of the word means you can spread Christianity more easily in Malaysia?"
"Yes, it definitely will be..."
"Oh, no. Don't continue...," secara tiba-tiba si rakannya ini menghentikan kata-kata si rakannya ini.

Membuka pekung di dada ke? Tersalah cakap apa misi utama?

Ini kisah benar. Berlaku kepada saya. 17/10/2013. Di Adelaide ini. Allah swt mengatur ini dalam kehidupan saya.

14/10/2013 yg lepas pihak mahkamah Malaysia membuat keputusan tidak membenarkan penggunaan kalimah 'Allah.' Dalam beberapa hari ini, sangat ramai orang yg mempertikaikan keputusan mahkamah ini. Bukan non-Muslim je malah Muslims pun mempertikaikan. Bergaduh-gaduh di laman sosial. Apakes??

Saya juga ada baca golongan Sikh pun dah mula umumkan mereka nak guna kalimah yg sama di Malaysia walaupun tidak dibenarkan pihak berkuasa.

Hari ini Allah swt mengatur hidup saya dipertemukan dengan dua orang missionaries ini. Apa signifikasi kisah ini dalam hidup saya/kita?

Sebelum berpisah dengan mereka, saya keluarkan pesanan saya kepada mereka. "For you is your religion. For me is my religion. There's nothing similar, really. We believe in Allah swt The Only God. You believe in your Gods. Please don't use the word 'Allah' to cause confusion because if you do it like that to get Muslims converted to Christianity, they won't believe you. They're confused. We make people confused we go to the hell, if you get what I mean. Please spread the true religion if you want to enter paradise," cuba sedaya upaya bercerita tentang surah al-Kafirun.

Kelam kabut sebab dah lewat nak ke office. Saya berlalu pergi meninggalkan mereka selepas bersalaman dengan mereka.

"You shouldn't discuss the topic," dari kejauhan saya dapat mendengar si rakan itu menegur si rakannya.
"My bad. Hopefully he didn't understand the mission," si rakannya ini respon.
Masa ni darah saya menyirat naik. MARAH!!!!!!

(Marah pendam ye. Bukan saya pergi tengking mereka).

---

Foto: Mereka bagi buku ni kepada saya utk dibaca. Dalamnya ada kisah Joseph Smith bertemu Tuhan-tuhannya. Saya ada baca beberapa muka.

Kepada seluruh rakyat Malaysia terutamanya Muslims, sudah-sudahlah bergaduh tentang penggunaan kalimah 'Allah' ini. Mahkamah sudah TIDAK meluluskan. Kita ikut selagimana tidak menjejaskan agama Islam.

Katakanlah wahai Muhammad, Wahai orang kafir! Aku tidak menyembah apa yg kamu sembah. Dan kamu bukan penyembah apa yg aku sembah. Dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yg kamu sembah. Dan kamu tidak pula pernah menyembah apa yg aku sembah. Untuk kamu agama kamu, dan untuk aku agama aku. (Ayat 1 hingga 6, surah al Kafirun 109)

Kisah saya ini perlu jadi pengajaran. Kalimah 'Allah' diguna bukan untuk menyenangkan orang Islam, definitely bukan.

Perkongsian oleh Syahr MusafirZawawi.
Berminat Baca

Tauge dan air kencing

6 bualan
Saya tertarik untuk memberi komentar di sini tentang penggunaan air kencing bagi menyuburkan tauge.

Sebagai seorang yang telah membuat projek tauge dan membaca thesis tentang cara penghasilan tauge, saya rasa maklumat yang diberikan tidak berapa betul. Juga boleh rujuk satu berita tentang kenapa tauge Ipoh terbaik di Malaysia?

Pertama, perlu kita tahu apa ada dalam kandungan air kencing? Ammonia. Iaitu tinggi kandungan Nitrogen. Jika disembur secara terus, biji benih atau anak benih akan melecur. Bagaimana nak tahu melecur? Lihat kesan hitam dab lebam kepada tauge tersebut.




Uji kaji nak kata tauge berbau hancing? Itu pun mengarut. Saya siram tauge saya dengan mesin tauge yang langsung tak guna air kencing, tetap ada bau air kencing. Kenapa? Kerana biji benih leguminosae apabila direndam dengan air akan menghasilkan ammonia. Bau ammonia lebih kurang sama macam air kencing kerana kandungan yang sama!

Kedua, kita lihat pula bagaiamana tauge terhasil. Tauge terhasil dengan percambahan biji benih. Di Malaysia untuk menggemukkan tauge, para pengusaha merendam biji benih dengan 2 bahan kimia rahsia yang diimport dari Jepun. Bahan kimia ini bertindak sebagai hormon bagi merencatkan pertumbuhan kecambah dan seterusnya membuatkan ia gemuk.

Dan isu ini telah lama pun berbangkit. Sprouts and urine is the lame story ever.

Ada pandangan lain? Atau anda hanya tahu boikot tanpa ada kefahaman? Jom kongsi pandangan.
Berminat Baca

Pokemon, Digimon, Dragon Ball dan kisah yang lalu

4 bualan
"Aku dulu sangat berharap pada cerita Pokemon. Sanggup tunggu waktu maghrib hanya nak tengok apa akan Ash lawan." Afif menghirup air teh o nya. "Tapi, biasalah. Aku tahu kena move on juga akhirnya. Memang cerita itu untuk kanak-kanak."

Saya mengangguk. Yup. Pokemon hanya berkisar dengan dunia kanak-kanak. Watak Ash dan Pikachu yang tidak pernah berubah. Sentiasa muda sahaja. WTH!?

"Kau tak lihat lagi Dragon Ball." Kami berdua memandang Nakula.

"Aku baca sampai muak. Sampai Z apa entah. Siap Gorilla boleh jadi Super Saiya tahap 4."

"Gorila?"

"Ya. Mereka ulang balik saat Gohan lawan Bezita." Nakula menggeleng sedikit kepalanya.

Saya mencelah, "Kalau Digimon mungkin baik sedikit."

"Itu lagilah. Selepas musim kedua, terus aku tak faham langsung." Nakula menghirup milo aisnya. "Bayangkan manusia bersetubuh dengan monster nak melawan monster lain? Apa ke hal beb!?"

Hahaha. Kami tergelak mendengar perkataan pelik 'bersetubuh'. Patutnya bergabung. Tetapi gabungan Digimon musim ketiga melibatkan gabungan badan di antara manusia dan juga digimon.

"Kita ni master. Dia itu digimon. Mana boleh nak bersatu beb. Syirik dan kurafat!"

Saya tergelak mendengarnya.

Afif mengangguk juga tanda setuju.

"Yelah. Kita semua membesar dengan Dragon Ball, Pokemon dan Digimon," ujar aku. "Oh jangan lupa cerita sains fiksyen yang budak-budak minat tonton - Doraemon."

Kami semua sama-sama tergelak.

Generasi gen Y membesar dengan kisah-kisah komik yang ada. "Kalau boleh, aku nak minta balik segala duit komik yang aku beli dahulu. Membazir!" ujar Afif.

Ada betul juga. Sekarang jarang orang nak beli komik. Kami, generasi I (internet. haha), baca sahaja di Internet. Tak perlu membazir duit membeli komik yang kian naik harga. Lainlah jika ingin membuat koleksi teragung di kamar tidur. Heh.
Berminat Baca

Berbincang

Berbual
Seronok pagi tadi apabila dapat bertemu dengan Afif. Kami bertemu selepas perjumpaan GRF. Dia masih seperti biasa, gembira dan serius. Saya memang serius tak faham bagaimana dia boleh gabungkan dua perkara itu dalam satu ekspresi. Heh.

Saya ajak dia makan sekali. Dia pula ajak seorang rakan sekerjanya bernama Nakula. Kami makan di Restoran Jamek.

"Sekarang hangat berita salomanela. Dr. aku gesa aku untuk terus tulis pasal projek aku ini. Masanya sudah tiba," kata Nakula. Itulah antara yang kami sembangkan.

Kemudian berkisar tentang pandangan ia tentang Sainstologi. "Pernah seorang lelaki mana entah di dalam bas sama aku, terlihat aku membaca novel 'Walking Dead'. Kemudian boleh pula dia bercerita tentang kita perlu berbalik kepada sains.

"Aku dengar jela. Selepas itu aku tanya, 'Are you a scientist?'. Dia menggeleng sahaja. Haish. Terus aku kata aku ini pelajar master. Tapi tetap muslim. Percaya Tuhan. Terdiam dia terus dan cakap, 'Please don't talk with me more'. Ambik kau." Dengan nada yang bangga dan sinis Nakula berkata.

Saya lihat Afif dan Nakula seakan serasi. Minat baca novel omputeh dan cerita berkisar politik dan intelektual. Oh juga bola. Saya yang datang menumpang bersama hanya mendengar sahaja. Tak mahu masuk campur persembangan hal orang bujang. Lagipun saya bukanlah kaki bola.

Semasa bersembang ini, saya terus teringat tentang apa yang Eleanor Rooseveld kata.

Minda hebat bincang idea; minda biasa bincang acara; minda kecil bincang manusia.

Jadi dimanakah minda saya dan mereka ketika itu?
Berminat Baca
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

Manusia