Di sebalik kebenaran dengan tanamsendiri.com

7 bualan
Pin It
Saya suka melawat blog-blog homegardening. Mereka mempunyai gaya berkebun cara tersendiri yang kadang kadang berlainan dengan apa yang saya belajar selama ini. Menarik. Saya juga kagum dengan keteguhan mereka berkebun.

Tanamsendiri.com adalah salah satu blog yang pernah saya suka lawat dan baca. Empunya mempunyai idea berkebun, yang bagi saya menarik dan inovatif. Empunya blog juga sanggup menanggung risiko memakan makanan tanam sendirinya yang dia baca (moringa konon?)

Jika sayalah, saya memang takkan mencuba selain apa yang saya nampak sendiri atau kawan bagitahu. Jika hanya baca buku dalam kisah dongeng orang puteh, memang takkanlah saya mencuba sendiri makan hal itu.

Lalu saya memang hormat sama empunya blog akan hal itu.

Namun, semakin tinggi ilmu seseorang itu, betullah akan sombong jua ia. Saya ingatkan semakin berisi padi, semakin tunduk padi itu. Tetapi semakin tinggi padi itu sampai hingga nak patah batangnya!

Bukti jelas resmi padi itu bukan menunduk, tetapi meninggi.

Jelas, empunya blog telah bersikap jumud dalam perkongsian ilmunya dengan menganggap orang lain itu ilmunya tiada. Ya jangan ingat empunya blog sahaja pandai merujuk jurnal dan bagai. Kami, saya dan rakan-rakan juga tergolong dalam dunia akademik. Kami juga tahu jurnal untuk dirujuk.

Sepatutnya blogger homegardening saling lengkap melengkapi. Jika saya tak jual, saya boleh forward kepada orang yang jual. Jika benih yang saya jual juga tiada dalam stok, saya boleh forward kepada yang ada. Bergerak dalam kumpulan itu lebih bagus berbanding berlagak bahawa dia sahaja yang jual murah.

Inilah akibat apabila ada yang ingin memonopoli pasaran. Baru saya faham kelemahan erti 'pasaran monopoli' semasa saya ambil subjek pemasaran dahulu.

Perenggan terakhir itu semacam mengatakan empunya blog tidak menyindir. Heh.

Saya tegaskan di sini bahawa niat saya hanya berkongsi. Tidak lebih daripada itu.

Mungkin empunya ingat saya melepaskan geram untuk menjatuhkan blog empunya? Hmmm. Mungkin kerana terlalu sibuk berbisnes sampai ulasan atau komen saya dianggap begitu. Maaf ya tuan. Saya tak bermaksud begitu.

Saya percaya rezeki itu milik Allah. Dan rezeki itu boleh datang dalam pelbagai bentuk. Kesihatan, masa, isteri, anak, dan kekayaan.

Lalu, saya tidak lokek untuk mempromosikan blog tanamsendiri.com tentang kebaikan yang mereka sebarkan. 

Gambar di atas hanyalah sebahagian yang saya tolong untuk mempromosikan blog tanamsendiri.com.

Namun, apakan daya, empunya blog sudah mula lupa diri, bagi saya yang selalu melawat blognya.

Ketahuilah bahawa rezeki itu milik Allah. Dan janganlah lokek nak berkongsi dengan orang lain, hanya kerana nama sudah mula naik. Memandang pandangan orang lain itu hanya picisan? Heh.

Tak kurang pun sedikit ilmu saya kerana saya percaya ilmu itu segalanya milik Allah.

Akhir kata, saya memohon maaf kerana tersalah tempat memberi komen. Dan, Terima kasih atas sindiran itu.

Semoga maju jaya empunya blog yang dikasihi oleh Allah dan Nabi.
Pin It
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

7 ulasan:

 1. Balasan
  1. Insya-Allah, kali ini saya akan promote blog puan pula. Nantikan serbuan pembelian biji benih daripada pembeli. =)

   Padam
 2. wong la jual benih pas ni........lagi ramai penjual lagi bagus. :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Insya-Allah. Bukan bersaing, tetapi saling lengkap melengkapi. =)

   Padam
 3. rezeki tuhan dah tetapkan,

  BalasPadam
 4. aduh! terasa lamanya tak jengah dunia blogging. harap byk bersabar. saya pun sekarang banyak membeli dari diana di kebun bahagia bersama.

  BalasPadam

Saya suka dan amat menghargainya jika tuan/puan boleh komen menggunakan Bahasa Melayu Tinggi. Saya ucapkan Jazakallah dan terima kasih.

Manusia