Kalimah Allah dan Isunya

3 bualan
Pin It
Saya lihat di Facebook hanya rakan-rakan yang sefikrah dengan saya sahaja share perkara berkaitan kalimah Allah. Yang lain (baca Islam) kekal diam. Entahlah. Mungkin bagi mereka tugas pendakwah sahaja yang patut prihatin hal ini. Bukan masanya untuk mereka kongsikan hal 'kecil' ini. Kenapa hal akidah dianggap kecil?

Saya sedikit kecewa.

Namun, saya tahu saya hanya mampu berkongsi tentang isu ini. Biarlah orang nak kata apa. Saya yakin isu kalimah Allah ini membuatkan beberapa orang (baca Islam) duduk diam. Yang selalu pergi masjid diam. Yang selalu pergi ke surau diam. Yang duduk berhujah agama (ini tak diam. Berhujah memberi sokongan penggunaan nama Allah untuk semua).

Saya hanya mampu berkongsi sebagai orang yang sayangkan saudara-saudara saya yang lain.

Ini bukanlah kerana perkauman atau apa. Tetapi ini tentang akidah umat Islam. Tentang agenda serangan pemikiran dan penerus perang Salib. Mereka melanggar sensitiviti umat Islam di Malaysia. Tetapi apa kata kita?

Saya berpendirian menolak penggunaan kalimah Allah dalam terjemahan Bible.

Hujah akademik boleh baca di sini dan sini.

Dan ini pula selingan cerita seorang lelaki di Australia. Harap membuka mata kita. Sedarkan masyarakat dan kuatkan amal kita.
--
11.15 pagi. Khamis 17/10/2013.
Selepas parkir skuter di tempatnya, saya mula berjalan dari tempat parkir skuter ke arah Uni. Pegang helmet di tangan kiri. Telefon bimbit di bahagian kanan, asyik vibrating sahaja. Ada mesej atau call ke? Saya decide untuk berhenti berjalan untuk melihat phone.

Berhenti. Tepi jalan Frome Road. Di kawasan tengah antara Medical School North (The Univ of Adelaide) dan bangunan School of Pharmacy and Medical Sciences (Univ of South Australia).

Saya tengok phone. Ada messages drpd sahabat-sahabat. Mula membaca.

"Hi, brother. How are you?" Saya yg sedang menunduk mula mendongakkan kepala. "We're missionaries."

Handsome bergaya. Kemas berkemeja putih bertali leher dan berkot lengkap, dua lelaki ini memperkenalkan diri. Seorang berasal dari Los Angeles dan seorang warga England. Umur 21 dan 24. Jelas di dada kiri ada lencana "Jesus Christ." Soalan pertama saya, "Kenapa 'Jesus Christ'? Kenapa bukan 'I love Jesus Christ' atau seangkatan dengannya yang menunjukkan diri sebagai hamba?" Saya rasa pelik. Entah.

Tujuan merantau ke Adelaide adalah untuk menyebarkan agama Kristian. Good on you. Muda-muda dah ada kesedaran agama.

"Do you believe in God?"
"Yes, definitely. I'm a Muslim. I strongly believe in Islam," saya menjawab. Memang selalu jawab begini sebab saya sangat izzah dengan Islam. Nampak tegas ke? Ok je saya rasa. Saya senyum sokmo.
"So you believe in Jesus?"
"Yes, I do believe in Prophet Isa and he's known as Jesus in Christianity."

Bla bla bla...

"Do you know that we have a prophet nowadays?"
Ini soalan baru. Sangat terbaru. "You mean, today? Today we have a prophet? Prophet from the God?" Saya bertanya mahukan kepastian.
"Yes, today. The messages from God are still being delivered from the above. Our prophet is Thomas S Monson. Do you want to see his photo?"
Saya terkesima. Terkejut besar! Ada rasul lagi? Saya respon, "Oh, that's new for me. Prophet Thomas? Never heard about him. It's OK no photo. I'll google him. In Islam, we strongly believe Prophet Muhammad is the final messenger and nobody else after him." Masa saya sebut ni, muka keduanya macam marah. Mungkin mereka tak senang apabila saya bertegas dengan pendirian saya tentang prophecy. "You're talking about Christianity so that's your religion that you believe in. I'm a strong Islam believer so it's OK for me not to know everything about Christianity. Or what say you?" Saya saja menduga.
"You can like him on Facebook so that you learn more."
"You mean Thomas?"
"Yes, our prophet is on Facebook. Thomas S Monson," semangat dia menjawab. Siap lengkap dengan ejaan dan suruh saya taip nama tu dalam phone lagi. Fuh!

Bla bla bla....

Selepas lebih 15 minit berbual, saya mohon izin. Dah lambat nak ke office.
"InsyaAllah, hopefully we can arrange a time to meet you someday," lelaki ini menyebut InsyaAllah.
Saya hanya senyum.
Mungkin dia tak puas hati saya senyum tanpa tunjuk rasa minat, dia menyambung, "In Indonesia, all religions may use the word 'Allah' to represent their God. Islam, Christian, some Buddhas etc... That makes things easy. And the most important part is many Muslims become Christian believers when we refer our God as 'Allah' when we speak to Muslims. Don't you think Christian is the true religion?"
Masa ni saya emotional. Darah naik. "Do you mean Allah is referred to the God only when you speak to Muslims." Tapi saya maintain senyum. Jangan risau, saya tak melenting.
"Yes, apparently Muslims become more interested to Christianity when we use 'Allah' and I know Malaysia has disapproved this. It's very disappointing to stop people especially Muslims to know this truest religion of Christianity by disapproving the use of the word," dia pun penuh emosi. Tak puas hati kot. Si rakannya seorang lagi ini cuba menghentikan rakannya yang sedang bercakap.
"So the use of the word means you can spread Christianity more easily in Malaysia?"
"Yes, it definitely will be..."
"Oh, no. Don't continue...," secara tiba-tiba si rakannya ini menghentikan kata-kata si rakannya ini.

Membuka pekung di dada ke? Tersalah cakap apa misi utama?

Ini kisah benar. Berlaku kepada saya. 17/10/2013. Di Adelaide ini. Allah swt mengatur ini dalam kehidupan saya.

14/10/2013 yg lepas pihak mahkamah Malaysia membuat keputusan tidak membenarkan penggunaan kalimah 'Allah.' Dalam beberapa hari ini, sangat ramai orang yg mempertikaikan keputusan mahkamah ini. Bukan non-Muslim je malah Muslims pun mempertikaikan. Bergaduh-gaduh di laman sosial. Apakes??

Saya juga ada baca golongan Sikh pun dah mula umumkan mereka nak guna kalimah yg sama di Malaysia walaupun tidak dibenarkan pihak berkuasa.

Hari ini Allah swt mengatur hidup saya dipertemukan dengan dua orang missionaries ini. Apa signifikasi kisah ini dalam hidup saya/kita?

Sebelum berpisah dengan mereka, saya keluarkan pesanan saya kepada mereka. "For you is your religion. For me is my religion. There's nothing similar, really. We believe in Allah swt The Only God. You believe in your Gods. Please don't use the word 'Allah' to cause confusion because if you do it like that to get Muslims converted to Christianity, they won't believe you. They're confused. We make people confused we go to the hell, if you get what I mean. Please spread the true religion if you want to enter paradise," cuba sedaya upaya bercerita tentang surah al-Kafirun.

Kelam kabut sebab dah lewat nak ke office. Saya berlalu pergi meninggalkan mereka selepas bersalaman dengan mereka.

"You shouldn't discuss the topic," dari kejauhan saya dapat mendengar si rakan itu menegur si rakannya.
"My bad. Hopefully he didn't understand the mission," si rakannya ini respon.
Masa ni darah saya menyirat naik. MARAH!!!!!!

(Marah pendam ye. Bukan saya pergi tengking mereka).

---

Foto: Mereka bagi buku ni kepada saya utk dibaca. Dalamnya ada kisah Joseph Smith bertemu Tuhan-tuhannya. Saya ada baca beberapa muka.

Kepada seluruh rakyat Malaysia terutamanya Muslims, sudah-sudahlah bergaduh tentang penggunaan kalimah 'Allah' ini. Mahkamah sudah TIDAK meluluskan. Kita ikut selagimana tidak menjejaskan agama Islam.

Katakanlah wahai Muhammad, Wahai orang kafir! Aku tidak menyembah apa yg kamu sembah. Dan kamu bukan penyembah apa yg aku sembah. Dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yg kamu sembah. Dan kamu tidak pula pernah menyembah apa yg aku sembah. Untuk kamu agama kamu, dan untuk aku agama aku. (Ayat 1 hingga 6, surah al Kafirun 109)

Kisah saya ini perlu jadi pengajaran. Kalimah 'Allah' diguna bukan untuk menyenangkan orang Islam, definitely bukan.

Perkongsian oleh Syahr MusafirZawawi.
Pin It
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

3 ulasan:

  1. yang tu masih ramai tak faham... yang Islam sendiri konon-konon nak bertoleransi tapi diorang tak sedar yang soal agama, soal akidah tak ada isitilah toleransi.. hmmmm

    BalasPadam
  2. apa punya panjang tulis ni.. kopi-n-pes? tak faham. mungkin kena tetak gambar etc baru menarik kot..

    dorang senyap sebab dorang tak paham la tu.. atau tak peduli? atau lebih baik senyap kalau nak cerita benda yg kita x tahu, betul tak? haha entahlah.

    isu ni? bagus! sebab se-kurang2-nya lepas kejadian ni.. org mula sedar, ada jugak org google/ambil tahu pasal nama Allah kan, lagi pun ni benda basic kan... bagus la kan haha

    haa ni post yg sempoi dan menarik siap gambo dan fakta... mungkin bukan perfect, tapi bagus bukan? haha checkedauttt..
    http://untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com/2013/10/untold-history-awloh-mu-bukan-allah-ku.html

    BalasPadam
  3. Keputusan telah muktamad, jadi kalau ada pihak tertentu masih bangkitkan sudah tentu ada agenda muslihatnya.

    BalasPadam

Saya suka dan amat menghargainya jika tuan/puan boleh komen menggunakan Bahasa Melayu Tinggi. Saya ucapkan Jazakallah dan terima kasih.

Manusia