Kerja sambilan yang menguntungkan

5 bualan

Apa guna pelakon korporat
pada penonton hidup melarat


Mengapa tayang cinta terhalang
bila rahmat Tuhan tebar melayang


hantu sudah penat
tunggu manusia cari malaikat

- matlutfi90 dalam typical local film/drama scenes

Aku telah mendapat tawaran kerja sambilan untuk 2 hari lepas iaitu Sabtu dan Ahad lalu. Ni semuanya bermula apabila seorang sahabat baik aku buat tawaran di FB mengenai.





Apa lagi, aku pun terus pm inbox dia. Lalu dia pun memberikan aku no hp yang boleh aku hubungi. Malam tu juga aku kena datang terus ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Tak la aku tau dimanakah lokasi tersebut walaupun aku dah setahun duduk di Putrajaya.
Berminat Baca

All Cosmos Industries Sdn. Bhd.

Berbual
Keredhaan Allah SWT itu adalah punca utama mengapa kita meneruskan kehidupan.
Kerana itu, kita tidak pernah berhenti,
hanya semata-mata kerana kecewa kita terhadap insan.
- Hilal Asyraf. 




Baru tadi aku hadiri satu seminar kerjaya anjuran Fakulti Pertanian mengenai syarikat All Cosmos Industries Sdn. Bhd.

Terdapat dua orang penceramah iaitu Dato' Tony Peng dan En. Man Chip. Jenama yang digunakan syarikat All Cosmos ialah Real Strong dengan logo gajah. Pejabatnya terletak di Pasir Gudang, Johor.

Majlis dimulakan Dr. Fauziah sebagai pengerusi majlis mengalu-alukan kedatangan syarikat All Cosmos dalam memberi ceramah di Fakulti Pertanian.

Dato' Tony Pang sekarang sedang mengambil Ph.D di Fakulti Perhutanan UPM. Beliau berasal dari Taiwan dan telah mendapat status kad pengenalan merah. Beliau sebelum ini mengambil kejuteraan elektronik semasa belajar peringkat ijazah. Tapi yang peliknya beliau telah menyertai bidang pertanian sebagai sumber pendapatan beliau sekarang.
Berminat Baca

Vlogger, mungkin?

2 bualan


"Buku yang tebal yang menjelaskan tentang kaedah dan cara-cara berenang yang baik tidak akan berguna langsung selama orang yang hendak berenang tidak mahu terjun ke sungai dan mengamalkan apa yang telah ia baca dan ia ketahui."
- Dr. Aidh Abdullah Al-Qarni

Assalamualaikum, pembuka kata hari ni.

Aku ada terfikir untuk membuat vlogger seperti beberapa vlogger terkenal di Malaysia dan luar negara. Aku lihat mereka muka semua bergaya dalam mempersembahkan idea mereka. Walhal apa yang mereka katakan tu boleh je ditulis dalam bentuk makalah. Tetapi kenapa video mereka lebih aku lihat menarik?

Ini menjadi satu cabaran buat aku yang masih muda lagi dalam dunia penerbitan media. Ada juga la beberapa video amatur aku buat untuk koleksi aku sahaja lah. Aku upload beberapa video koleksi itu di YouTube buat tontonan bersama rakan-rakan sekelas aku. Hanyalah untuk perkongsian bersama. Tak lebih dari itu.

Kemudian aku terfikir, bagaimana la nak buat video yang akan mempuyai penonton (viewers) yang banyak seperti MatLutfi90 dan AnwarHadi. Tertanya juga aku mengenai perkara tersebut. Yelah. Mungkin aku perlu tingkatkan lagi cara penyampaian video-video aku.
Berminat Baca

Hadiah AIP Online Survey

6 bualan
Aduh mahkota terhempas
Baru lah ku sedar
Yang ku sangkakan intan
Oh hanya lah kaca
                 -
Aduh Saleha, Mawi.
Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Online survey merupakan satu perkara yang ramai aku rasa tahu iaitu menjawab survey secara online (semestinya!)

Dulu aku ada banyak terbaca mengenai mendapat duit dengan goyang kaki sahaja melalui online survey. Mati-mati aku percaya perkara ni. Apabila masuk U dengan dapatnya internet percuma punyalah aku cari semua website online survey semata-mata nak kan duit goyang kaki ni..

Berminat Baca
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama