Ahad, 30 Disember 2012

Kenali Budaya Arab dengan Buku Masakan


Saya menonton video ini dan tertarik bagaimana pengarang, juga cef, May Bsisu memperkenalkan makanan Arab kepada dunia Amerika.

Tujuan utama beliau menulis buku ini adalah khas untuk anak-anak lelakinya. Ia agar tradisi yang beliau warisi akan kekal sampai ke generasi kemudiannya.

Buku resipi ini disaluti dengan pelbagai kisah hidup Bsisu berkaitan dengan setiap resipi yang beliau tuliskan.

Menurut pengacara video ini, ia bagaikan membaca buku seorang duta Arab yang memperkenalkan makanan Arab.

Siapa sangka makanan pun boleh menjadi duta budaya kepada sesuatu bangsa?

2 mengomel

betul tu.... dari makanan...kekadang ada unsur budaya yg ditinggalkan... mcm remy dulu berkenalan dgn chef utk menu portugis...setiap masakan tu ada cerita tersendiri...itulah uniknya budaya lama.....

Bukan kadang-kadang tapi mesti. Contohnya masakan Melayu. Wajib ada santan, barulah sedap makanan. Nyum~

Saya suka dan amat menghargainya jika tuan/puan boleh komen menggunakan Bahasa Melayu Tinggi. Saya ucapkan Jazakallah dan terima kasih.
EmoticonEmoticon