10 Ringkasan Menjelang 2013

Berbual


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Saya seperti blogger yang lain, ingin mengucapkan selamat tahun baru buat semua. Untuk entri tentang perancangan saya pada tahun 2013, lihat sini


Dapat saya ringkaskan:

  1. Saya mula buat blog pada tahun 2010. Ini atas cadangan teman sebilik saya yang mengatakan boleh kaya dengan blog. Katanya kakak dia dapat RM200/bulan dengan bercerita pasal memasak sahaja. Malangnya sehingga kini Nuffnang beri aku hanya RM5 sahaja. (Apa ke halnya!? = WTH!?)
  2. Membuat entri pertama panjang berjela tentang kehidupan saya. (telah luput ditelan zaman = revert to draft)
  3. Kekal 2 entri sahaja kerana tiada idea dan tidak tahu apa itu blog
  4. Mendapat 2 pengikut (followers) pada awal tahun 2011.
  5. Mula aktif berblog pada awal tahun 2011. Ini kerana terpengaruh dengan rakan yang mula aktif berblog.
  6. Telah menukar alamat dan nama blog beberapa kali
    i) Kerana nak cari identiti
    i
    i) Dikhianati rakan (bocor rahsia saya mengata orang di blog. Erk!?)
    iii) Ingin tukar selera sepenuhnya ke bahasa Melayu tinggi
  7. Mula mengenali istilah jalan-jalan blog (blogwalking) apabila aktif berblog 2011. Berkenalan dengan pelbagai jenis blogger. Ada yang tegar (core), ada yang lembut (soft) dan ada yang sekadar membalas jalan-jalan blog. Nak dijadikan kisah kerana mood saya tak baik ketika itu, saya kritik orang yang jalan-jalan itu di entri saya...  (telah luput ditelan zaman = revert to draft)
  8. Menjadi editor bebas di Wikipedia Bahasa Melayu bermula penghujung 2011. Rupanya Wikipedia tidak seperti apa yang saya sangka. Ia diselia oleh para sukarelawan. Memarahi maklumat tidak lengkap di WBM umpama memarahi diri sendiri yang bodoh tidak menyumbang bersama.
  9. Mendapat idea guna istilah 'travelog' setelah membaca buku 'Travelog Haji'. Kemudian gabungkan ia dengan nama jurusan saya semasa itu. Walah! Terhasillah 'Travelog Hort'. Entri pertama untuk blog Travelog Hort adalah tentang Floria.
  10. Mencapai jumlah pengikut sebanyak 163 (kiraan hari ini)
Berminat Baca

Pandangan keras saya terhadap akhbar tempatan

Berbual

Pepatah Inggeris menngatakan minda hebat bincang idea; minda biasa bincang acara; minda kerdil bincang manusia. Ini benar apabila saya membaca akhbar-akhbar tempatan kita.


Kebelakangan ini kerap kali saya pergi ke perpustakaan UPM (PSAS) meluangkan masa saya membelek akhbar tempatan. Ada beberapa akhbar tempatan yang bagus dan ada juga yang tak bagus.

Pada hari ini, saya dapati untuk maklumat menarik, saya bagi 4/5 untuk Utusan Melayu dan News Straits Times.

Berminat Baca

Jom Umrah bersama Pak Latip

5 bualan

Saya ada terfikir untuk sertai pertandingan ini. Jika ada rezeki, dapatlah melihat rumah Allah nanti. Ameen.

Ada la 2-3 buku novel sejarah Islam di rak perpustakaan mini saya. Rasanya saya kena cuba cari kawan-kawan yang ada untuk dipinjam sekejap. Buat gambar sahaja untuk dihantar ke pertandingan ini. Erk?
Berminat Baca

Kenali Budaya Arab dengan Buku Masakan

2 bualan

Saya menonton video ini dan tertarik bagaimana pengarang, juga cef, May Bsisu memperkenalkan makanan Arab kepada dunia Amerika.

Tujuan utama beliau menulis buku ini adalah khas untuk anak-anak lelakinya. Ia agar tradisi yang beliau warisi akan kekal sampai ke generasi kemudiannya.

Buku resipi ini disaluti dengan pelbagai kisah hidup Bsisu berkaitan dengan setiap resipi yang beliau tuliskan.

Menurut pengacara video ini, ia bagaikan membaca buku seorang duta Arab yang memperkenalkan makanan Arab.

Siapa sangka makanan pun boleh menjadi duta budaya kepada sesuatu bangsa?
Berminat Baca

Definasi blog untuk blogger tegar

4 bualan
Selepas melakukan beberapa pembacaan, barulah saya tahu bahawa blog yang terbaik adalah blog yang mempunyai purata entri di antara 300 hingga 500 patah perkataan sahaja.

Ia satu penemuan yang baru bagi saya. Sebelum ini saya ingatkan untuk menjadi seorang blogger terkenal, hanya perlu ada isi di dalam penulisan. Jumlah patah perkataan pula mestilah berjela.

Rupanya tidak. Serahkan panjang berjela pada blog berita atau rencana penuh.

Kenapa tidak boleh kurang 300 pp? Mengikut bacaan saya, Google lebih suka entri blog 300 pp ke atas. Ia akan menyaring blog yang mempunyai 300 pp ke atas sebagai keutamaan untuk muncul di enjin carian mereka. Ini bagi mengelakkan blog yang hanya mementingkan jumlah kunjungan dan bukannya isi kandungan.

Blog saya dahulu Izham Wong dicuri oleh seorang hacker siapa entah. Cait. Memburukkan nama saya sahaja.

Berminat Baca

Serangan jemaah tabliq

5 bualan
"Saya tak berapa suka dengan sikap segelintir jemaah tabliq," kata pak Haji. "Baru dua tiga hari lepas mereka ada datang berziarah di surau Persint 15-12A. Tak hormat langsung jemaah di sekitar itu. Biarlah habis solat sunat dahulu barulah sampaikan tazkirah. Ikut budaya dan adat sinilah."

Aku hanya mendengar sahaja. Baru kejap tadi selesai satu ceramah agama di surau Persint 15-12B. Selepas solat Isyak berjemaah ada sedikit jamuan ringkas. Aku yang hanya datang untuk solat berjemaah turut dijemput sama makan.

"Marilah. Raikan jamuan yang ada. Tak elok tolak rezeki," jemput pak Haji.

Aku teragak pada awalnya untuk hadir. Yelah. Sudahlah aku tidak datang dengar kuliah maghrib, inikan pula nak bertandang makan. Tapi demi tidak menghampakan jemputan pak Haji, aku turut serta sahaja.

"Yang saya pelik juga, mereka ini nak kita dengar ceramah mereka tapi tak la h pula nak dengar ceramah kita," kata ustaz Mat, penceramah jemputan.

"Mereka ini bagus juga. Jika datang berziarah, setiap daripada jemaah itu boleh beri tazkirah. Tak perlu kitab."

"Mereka guna kitab fadhilat Amal. Penulisnya dari India..."
Berminat Baca

Budaya orang Melayu

2 bualan


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Kuarters tempat saya tinggal bersebelahan sahaja dengan surau. Mudah untuk saya mendengar azan kala masuknya waktu solat. Surau ini diselanggara oleh jemaah yang tinggal di Persint ini.

Saya lihat budaya Melayu masih berakar kuat di surau ini. Ceramah-ceramah yang diadakan di surau ini jelas boleh didengar sekitar kuarters. Ia mungkin satu kesalahan kerana bagi orang yang tidak faham budaya Melayu akan mengatakan ceramah itu sebagai satu gangguan ketenteraman awam.

Alhamdulillah. Saya bersyukur orang sekeliling memahami. Walaupun jemaah di surau ini tidaklah mencecah dua saf, sifat hormat akan surau masih ada di dalam diri setiap penduduk di sini.
Berminat Baca

Perancangan selepas 'kiamat'

4 bualan

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Sebab kenapa kaum Maya kata 2012 kiamat.
Ada yang kata tahun 2012 adalah hari kiamat. Lalu, terciptalah filem 2012 mengisahkan bagaimana jika 2012 kiamat. Kenapa mereka katakan 2012 kiamat? Ini semua bermula dengan penemuan batu bersejarah kaum Maya, kaum yang telah lenyap di buka bumi ini.

Mereka mengukir ramalan-ramalan hebat di dunia. Hampir semua ramalan mereka dikatakan bertepatan dengan apa yang telah berlaku di dunia ini. Peristiwa 9 September 2001 sebenarnya telah mereka ramalkan di atas batu bersurat mereka.

Jika hari Kiamat kaum Maya telah terlepas, apa yang perlu kita buat? Tahun 2013 semakin hampir. 3 hari sahaja sebelum gemerlapan mercun api tahun baru bersemarak di dataran merdeka nanti.
Berminat Baca

Berbahasa Inggeris terbaik?

Berbual
"Awak kena baca membaca. Jangan malas," tegur penyelia projek aku. "Inilah pelajar Melayu sekarang. Lemah BI. Tak da passion langsung untuk membaca.... awak tahu passion itu apa?"

Erk. Aku diam sebentar. Tahu. minat atau keghairahan. Bergantung kepada ayat. Tapi saya diam sahaja.

"Itulah. Susah. Kita tahu pelajar kita lemah BI. Nak bantu pun susah. Aish..."

Oh. Rupanya penyelia saya mengatakan saya kurang baca BI. Alamak! Sebenarnya Dr., saya memang minat baca BI tetapi kurang latihan menulis sahaja. Mungkin cakap dalam BI pun agak tergagap-gagap. Mana la saya tahu bahasa komunikasi BI. Yang saya tahu Manglish sahajalah.

Berminat Baca

Pembentangan dari serata dunia

4 bualan
Pagi dan petang tadi saya luangkan masa untuk mendengar pembentangan seminar pelajar ijazah dan kedoktoran di fakulti saya.

Saya baru sahaja tahu ada seminar pembentangan semalam. Itupun apabila penyelia saya hubungi saya dan suruh saya datang seminar hari ini. Beliau tanya kenapa semalam saya tak datang. Saya terkejut. Saya tak tahupun ada seminar pada hari Khamis dan Jumaat ini.

Nasib baiklah saya tidak tercalon untuk sesi semester ini. Objektif utama penyelia saya adalah untuk saya memahami apakah itu gelaran ijazah sebenar. Lihat projek orang lain. Dapatkan ilham bagaimana hendak menulis kaedah terbaik. Bukan hentam kromo sahaja.

Baiklah.
Berminat Baca

Akhi, sebenarnya engkau Merdeka!

Berbual

Pilu saya mendengar lagu ini (dengan terjemahan lirik pastinya).
Sinar perjuangan umat Islam tidak akan padam.
Ia akan terus menyala kerana ada orang yang sanggup
memegang bara ini.
Berminat Baca

Serangan bahasa K-Pop

Berbual
"Man, cuba kau teka apa maksud Johm?"

"Cuba bagi klu sikit."

"Aku terang dalam BI eak. I want you to go with me, johm..."

"Apa benda kau merepek ni?" celah seorang gadis.

"Please le. Johm bukan jom tapi please. Aiseh."

"Aishiteru, bahasa Korea kan?"

"Jepun deee. Wo ai ni?"

"Er...."

"Macam mana nak jadi orang Cina ni?"

tergelak tiga orang remaja di hadapan aku. Tertera di atas rak buku itu "Language and Reference". Pastinya remaja-remaja ini meminati K-Pop. Kalau tidak, manakan masuk gurauan Asia itu.

Aku pula sedang ralit membaca buku tentang cara menulis terbaik. Sungguh banyak buku yang ada tapi sungguh sikit duit di kocek aku ini.

Buku bhasa telah tidak mendapat tempat di hati saya ini. Dahulu, mungkinlah. Setelah mengambil kelas bahasa Mandarin sehingga level 3, barulah saya sedar untuk belajar bahasa ini perlu ada guru. Ia sama ada guru betul atau rakan sebagai guru.

Semasa saya mengambil kelas bahasa Mandarin, ada juga saya cuba jadikan rakan-rakan Cina saya sebagai guru. Cuma peningkatan itu sedikit sahaja. Ini kerana salah saya sendiri. Terlalu sibuk apa entah.

Apapun, saya masih ingat akan sebutan untuk bahasa Mandarin asas. Laoshi (cikgu) Ng semestinya mengajar dengan bersungguh-sungguh. Takkan saya nak membalas jasa sungguhan ajarannya itu dengan melupakan apa yang telah saya belajar?
Berminat Baca

Situasi tegang - antara salahnya atau bukan?

2 bualan

"Opocot mak kau!" jerit seorang ibu di dalam sebuah kereta Exora. Terus dia memegang badan seorang anak kecil bersebelahannya.

Seorang budak lelaki berumur lingkungan darjah 2 tercengang di pintu kereta. Dia baru sahaja membuka pintu kereta. Tiba-tiba adik perempuannya yang menyandar dari dalam pintu itu hampir sahaja ingin tersembam ke tanah.

"Along! Apa yang kamu dah buat ni!?" jerit bapa yang berada di kerusi pemandu.

Budak itu tercengang. Dia baru sahaja membeli barang yang dipesan oleh ayahnya tadi. Kini dimarahinya pula.

"Apa? Mana Along tau. Along buka je dah adik nak jatuh!" bentak Along cuba mempertahankan diri.

"Lain kali ketuk dulu pintu. Jangan main buka aje..." sambung bapa budak itu. Nadanya marah seperti kesalahan besar Along telah lakukan.

Along bergegas masuk ke dalam kereta. Aku hanya memerhatikan sahaja di luar ini. Jarak aku dengan kereta itu hanyalah 5 meter. Aku dapat melihat situasi tegang di dalam kereta Exora itu sebelum ia beredar pergi.

Terfikir pula saya, salah siapa ya? Orang di dalam atau budak itu?
Berminat Baca

Perubahan drastik design blog

8 bualan

Alhamdulillah. Akhirnya saya menukar jua templat blog saya ini. Sekarang dalam proses pengubahsuaian untuk menepati cita rasa saya. Heh. Sukanya!

Sebenarnya sebelum ini saya sangat takut untuk menukar templat blog. Yelah. Saya ini cuma tahu menaip sahaja di blog. Gunakan sahaja templat yang sedia ada. Malas nak fikirkan benda lain.

Cuma apabila saya telah diberi tugasa untuk mengendalikan satu blog dan perlu mengubahsuainya, saya akhirnya sedikit demi sedikit berani mencuba. Alhamdulillah, diizinkan Allah saya dapat berjumpa dengan orang yang juga seperti saya. Iaitu orang yang belajar ubah blog dengan kaedah cuba-cuba.

Memanglah kami ini bukan orang IT Web, tapi tak salah kalau kami mencuba.

Saya lihat web browser yang paling mesra untuk saya ubah templat ialah Google Chrome. Setakat ini Firefox seperti mengalihkan saya daripada melakukan perkara yang sepatutnya saya buat apabila mereka bentuk blog.

Bagaimana pula pandangan pembaca tentang templat blog baru saya ini? Tinggalkan komen anda di bawah. Insya-Allah perbincangan ini pasti mendatangkan manfaat buat kita semua.
Berminat Baca

Ahli Wikipedia Malaysia, juga ahli botani

2 bualan

Seorang ahli Wikipedia berasal dari Malaysia. Menarik untuk mendengar sebab kenapa dia menyumbang di Wikipedia.
Berminat Baca

Facebook, pasar alaf baru

Berbual

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Bagi saya pasar alaf baru kini adalah Facebook. Terlalu bising dengan perkongsian sehinggakan ia sesak tidak terkawal.

Betul seperti apa yang saya baca. Dunia teknologi maklumat disama ertikan dengan dunia gangguan. Terlalu banyak gangguan tatkala ledakan informasi berpusing di sekitar kita.

Mungkin Facebook ada baiknya, tapi jika tak dikawal secara bermanfaat pasti buruk lebihnya. Ini berbeza pula dengan arak. Buruknya melebih baiknya pula.

Saya membuat beberapa kajian dan mendapati apabila saya skrol di newsfeeds Facebook, pasti saya akan berasa 1001 macam perasaan. Sedih, muak, marah, gembira dan tergelak pun ada dengan perkongsian rakan-rakan FB.

Jika saya skrol lama pula, perasaan itu lama kelamaan membawa kepada kekosongan yang tiada henti. Eh!? Betul! Saya tak menolak bahana FB berlaku ke atas diri saya ini.

Perkara yang perlu saya buat adalah mengawal aktiviti saya berFB. Jika lambat, saya mungkin akan terjebak dalam kegiatan tidak bermoral ini (membuang masa le). Bagaimanakah caranya saya ingin mencapai kejayaan sebagai seorang penulis jika masa saya banyak terbuang di wajah buku berbanding terluang di buku sebenar di rak-rak perpustakaan peribadi saya?
Berminat Baca

Melakar hari dengan indahnya

Berbual

Saya mula hendak berjinak-jinak dengan peta minda. Dengarnya ia mampu meningkatkan daya kreativiti dan minda seseorang jika ia diamalkan selalu.

Saya pun suka melukis dan mewarna. Bolehlah saya praktikkan teknik peta minda ini dalam kehidupan saya.
Berminat Baca

Mak Tam vs. Pak Anim

Berbual

Baru-baru ini seorang sahabat saya berkongsi satu blog tentang pertanian kepada saya. Pewaris blog terebut, Mak Tam namanya, cukup pandai bercerita. Tertarik untuk saya terus leka membaca dan membelek setiap postnya. Pandai juga Mak Tam guna blog, fikir saya.

Ini sungguh berbeza dengan satu lagi laman pertanian yang dulu saya fikir berkualiti. Blog en. Anim telah lama saya tinggalkan untuk dibaca atau dibelek sejak ia dimasuki virus malware. Saya sudah komen di blog dia, tetapi tiada respon mahupun tindakan.

Sebagai orang Jabatan pertanian, saya lihat kedua-duanya mempunyai cara yang sungguh berlainan dalam menyampaikan maklumat. Apa yang menarik lagi, blog Mak Tam mempunyai maklumat berguna tentang pertanian. Mak Tam dengan baik hati menyatakan sumber rujukan beliau pada setiap postnya. Ini berbeza dengan en. Anim yang bagi saya agak kedekut untuk berkongsi mana sumber dia dapat.
Berminat Baca

Murahnya harga ikan

Berbual

Montel memandang aku dengan muka comelnya itu. Aku hanya tersenyum sambil berlalu ke kabinet makanan.

"Aku tahu Montel nak makan kan? Kejap yea Ayie ambilkan makanan," kata aku kepadanya.

"Meow, meow," jawab Montel seperti mengiyakan apa yang aku katakan.

Alamak, nampaknya kotak Frieskies sudah habis. Bagaimana ni? Fikir aku. Aku lihat Montel.

Ia tersenyum riang melihat aku mengeluarkan kotak berwarna unggu yang mempunyai gambar saudaranya.

Tak apalah. Aku korbankan seekor ikan di dalam peti ais.

"Nah," hulur aku sebuah pinggan berwarna oren di hadapan Montel. Terus ia meletakkan mulutnya pada ikan itu. Lapar sungguh nampaknya kucing baka Siam ini.

Sambil melihat ia makan, teringat aku akan kisah semasa aku membeli ikan-ikan di pasar pagi tadi.

"Eh murahnya ikan ini," kata seorang makcik bersama rakannya.

"Yelah, mari kita ambil banyak," belek rakannya pula. "Nanti boleh buat makan kucing kita."

Aku tergamam. Setelah memilih beberapa ikan untuk dimasak pada 3 hari ini, aku berlalu pergi dengan perasaan takjub di hati. Selama ini aku selalu beli ikan-ikan termenung ini. Rupanya ia digredkan sebagai makanan kucing sahaja buat mereka. Huh!?

Sungguh mewah kucing mereka. Kucing di rumah aku hanya aku berikan makanan kering cap Frieskies atau yang lebih murah. Sayang aku nak beri ikan buat mereka makan.

Sekarang, aku pula memberi makan ikan untuk kucing aku.

Montel menjilat licin pinggan di hadapannya. "Meow, meow," gesek kepala ia di kaki aku.

Aku hulurkan tangan aku mengusap belakangnya.

"Sudah kenyang ya? Jom jalan-jalan. Nanti perut buncit kalau duduk sini je," aku angkat Montel dan membawanya keluar rumah.

Hari ini cerah. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa. Sesuai untuk aku bermain dengan kucing kesayangan aku hari ini.
Berminat Baca

CIMB penyelamat saya

Berbual

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Alhamdulillah. Setelah lama berfikir, saya tetap ingin jual duit 100 USD yang ada di tangan kepada ringgit Malaysia. Kali ini saya mencuba pula di bank tempatan iaitu di bank CIMB UPM.

Pada awalnya rasa cuak juga apabila si kerani bertanya kenapa tak ditukar sahaja di pengurup wang (money changer). Mereka akan beli lagi mahal. Saya hanya senyum dan jawab "malas dan jauh".

Yelah tu. Saya takut nanti mereka tolak sama seperti pengurup wang di Persint 15 ini.

Sudahlah kedai pengurup wang berdekatan bukan mudah dijumpai sini. Memang lah boleh cari di pusat beli belah, tapi saya ni agak malas sekarang nak pergi ke sana. Lagipun MINES itu bukan lah dekat dengan Putrajaya. Hampir 20 minit perjalanan dari UPM ke sana.

"Tak mengapalah. CIMB beli berapa?" tanya saya.
Berminat Baca

Hilangnya nilai sehelai 100 dollar Amerika

9 bualan

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Saya parkir motorsikal saya di hadapan sebuah kedai pengurup wang di Persint 15 Diplomatik. Itu sahajalah kedai pengurup wang yang saya tahu ada di Putrajaya ini. Lagipun berdekatan dengan rumah saya.

Di dalam dompet cokelat saya ini terdapat beberapa helai not duit luar negara. 100 dan 500 dollar Taiwan dan 100 dollar Amerika. Sudah dua tahun ia berkepuk di dalam beg dompet saya. Sayang untuk saya tunaikan ia kepada duit Malaysia tetapi keadaan mendesak. Saya perlukan wang negara sendiri untuk meneruskan hidup ini. Sebelum ini saya fikir untuk dibuat kenangan, tetapi bukanlah buat masa sekarang.

Saya mengambil keputusan untuk tukar pada hujung minggu kerana dengar katanya harga jualan not luar negara naik sedikit berbanding hari minggu. Kebenaran ini tidaklah saya tahu. Hanya mendengar khabar daripada orang sekeliling.

Sebaik sahaja sampai ke kaunter, saya lihat seorang pakcik beruban, muka seakan kaum India, saya fikir dia seorang mamak tunggu melihat saya. Saya tak terus bertanya kepadanya harga not yang akan dia beli. Saya lihat papan elektronik di belakangnya.

Ternyata harga USD jatuh 0.5 sejak 2 tahun lalu. Kalau ditukar sekarang, saya sudah kerugian RM50. Tapi apakan daya, saya tak fikir harga USD akan naik dalam tempoh terdekat ini.

Saya serahkan 3 helai not luar negara tersebut kepada pakcik itu. Dia ambil perlahan dan memeriksa ketiga-tiga wang not itu seperti seorang tukang belian memeriksa beliannya. Aish. Tukar sahajalah. Apa nak belek-belek, desus hati saya.

"Ini wang saya tak mahu beli," kata dia sambil mengembalikan not 500 dollar Taiwan dan 100 dollar Amerika. Saya terkejut.
Berminat Baca

Kudrat si tua buat generasi ini

2 bualan

Saya tertarik dengan satu berita bertajuk 'Penghargaan cinta botani Engkik' yang dikongsikan bersama seseorang di laman Facebook. Ia tentang seorang ahli botani yang pada asalnya bukanlah peminat botani.


Namun, setelah beliau makin lama makin dipaksa dengan cara pembelajaran botani di sebuah kolej pertanian, akhirnya dengan secara tidak langsung beliau jatuh cinta kepada alam sekeliling ini. Tumbuhan telah menjadi teman rapat buatnya setelah itu.

Kini, beliau dengan bangga ingin menerbitkan buku khas dari Malaysia oleh rakyat Malaysia. Aku sangat setuju dengan pandangan beliau. Walaupun usaha ini memakan masa, tetapi ini melibatkan soal maruah. Malulah jika penemuan dan rekod tumbuhan herba di Malaysia dicatat oleh orang luar (foreigner).

Apakah kita tiada tenaga pakar untuk menghasilkan buku 'made in Malaysia'? Oh oh ini sungguh menaikkan semangat saya untuk turut serta menyumbang perkara baik dan berkualiti buat ummah.

Contoh terbaik adalah buku perkebunan atau berkebun atau kebun (entah la. Aku pun masih keliru nak guna istilah apa untuk gardening?). Kelibat buku-buku tempatan masih kurang. Saya akui mungkin kerana kita kekurangan penulis (atau pembaca?) dalam bidang hortikultur dan perkebunan ini. Dan saya sokong akan usaha blogger, En. Iskandar, dalam membukukan penulisannya buat bacaan umum.

Semoga lebih ramai penulis Malaysia bangkit menulis benda berkualiti selain daripada novel-novel Melayu asyik (auch!).
Berminat Baca

Seorang penulis juga memerlukan kumpulan motivasi

5 bualan

"Aku lihat kau ni tak habis habis bercerita tentang menulis. Apa karya yang telah kau hasilkan dan diterbitkan selain menulis di Wikipedia?" tegur seorang kawan saya.

Saya hanya senyum tawar di hadapannya sambil menyuap nasi berserta lauk ke mulut saya. Saya kunyah perlahan makanan yang ada di dalam mulut ini. Cuba berfikir apakah jawapan terbaik yang boleh saya berikan kepada dia.

Kami baru sahaja beredar dari masjid selepas menunaikan solat Jumaat. Singgah sebentar di kedai makan Padang. Ramai sungguh orang yang datang ke kedai Kak Ema kali ini. Saya bernasib baik sempat mengambil ulam pegaga buat lauk sayur saya pada kali ini. Selalunya ia habis apabila saya sampai di kedai makan Kak Ema.
Berminat Baca

Tampalan iklan karut cikgu tuisyen

6 bualan

"Nanti saya call en. Wong semula jika en. Wong layak. Buat masa sekarang saya masukkan nama en. Wong dalam senarai dahulu," kata suara di sebalik telefon itu.

Saya matikan panggilan dengan ucapan terima kasih. Saya rasa ada sesuatu yang tidak kena melalui perbualan yang telah berlangsung sekejap tadi. Satu perkara yang dapat saya kaitkan dengan pengalaman lepas saya.

Ini semua bermula apabila saya singgah sebentar di Masjid UPM untuk menunaikan solat Asar. Ketika meletakkan motorsikal saya di parkir motorsikal, saya terlihat akan satu kertas iklan melekat di papan tanda parkir.


Saya tertarik untuk mencuba. Perasaan ingin tahu ini membuak-buak di hati untuk membongkar kenapa dan siapakah si petualang di sebalik iklan ini? Sudah la tampal pada bukan tempatnya. Tiada adab sungguh! (saya benci SPAM) Sebelum orang lain terkena, lebih baik saya cari penjelasan daripada si petualang ini.

Saya mendial nombor yang tertera di kertas iklan itu.
Berminat Baca

Subjek bertukar peringkat

2 bualan

Kadang-kala saya tertanya kenapa la saya perlu ambil lagi kelas peringkat ijazah walhal saya ini sudah masuk ke peringkat pasca-ijazah (master)? Hmmm. Mungkin ada hikmah segalanya untuk ini.

Pada semester ini saya mengambil 2 kelas yang ada persamaan dan juga perbezaan. 1 kelas 'Perubahan Iklim dan Pertanian' dan satu lagi 'Fizik Tanah'.

Sememangnya ia ada kaitan tetapi tidak begitu dekat. Setelah 13 minggu (tolak 2 minggu awal saya ponteng. erk) saya dapati kelas 'Perubahan Iklim dan Pertanian' membuka luas mata saya terhadap perubahan iklim dunia. Ia satu subjek yang menerangkan bahawa disamping kita membuka tanah untuk pertanian, kita juga perlu fikir akan kesannya kepada dunia.

Malaysia memang mempunyai 50% hutan lagi berbanding orang Puteh 35% tetapi ketahuilah Malaysia memegang 10% populasi hutan dunia berbanding mereka 3%. Banyak beza tu! Bak kata pensyarah saya, kita bagaikan menikam diri sendiri jika ingin mengurankan hutan kita sama seperti orang Puteh. Ia satu perkara yang sangat dasyat!

Bayangkan kita kerugian pelbagai jenis biodiversiti kehidupan. Jika kita betul meneroka hutan kita (berjalan kaki dan bukannya dengan lori balak), pastinya kita mungkin boleh mengetuai dunia dalam industri herba dan kesihatan. Haiwan eksotik juga boleh dikomersilkan (ok ini pastinya kena terkawal) melalui pelancongan. Tangkap seekor landak kecil eksotik dan kurungnya untuk tontonan ramai.

Saya juga beruntung kerana dapat berkenalan dengan junior-junior sefakulti dengan saya. Terasa seperti saya seorang pelajar ijazah lagi. Dengan projek saya yang masih dalam 'perjalanan' dan berbagai lagi masalah yang kian tidak melanda. Huh!?

Apapun, saya kena target A untuk subjek-subjek ini agar ia tidak menjatuhkan gred master saya. Susah lah saya nanti jika ingin sambung ke peringkat lebih tinggi dengan gred yang rendah. Huh!?
Berminat Baca

Laman web terbaik buat lepasan SPM

Berbual

Saya terjumpa satu laman web bertajuk afterschool sesuai untuk para graduan sekolah menengah (SPM le tu). Terfikir untuk berkongsi bersama buat para pelajar lepasan SPM. Maklumat dan berita yang disediakan juga terkini dan informatif.

Bagus juga ya untuk mereka yang masih tercari-cari hala tuju ke mana perlu pergi selepas habis sekolah. Kalau saya dahulu, kaunselor sekolah sahajalah tempat bertanya. Al-maklumlah sekolah saya kategori luar bandar. Saya pun tak terdidik dengan Lebai Google lagi.

Budak sekarang untung la. Terutama yang tinggal di bandar. Dapat guna Facebook dan baca tentang info ini di page [X-Presi], satu page FB khas untuk budak lepasan SPM.

Harap ia berguna untuk semua.
Berminat Baca

Menghidupkan kembali buku merah

2 bualan


"bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali


.....

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

...." - Pacu laju-laju

Buku merah. Ia satu benda wajib apabila seorang rakyat Malaysia untuk menjejak kaki luar dari lingkungan sempadan Malaysia.

2 tahun lepas saya pertama kali membuat satu buku merah untuk saya pergi ke sebuah negara pulau Oriental. 2 tahun itu sudah berlalu. Kini tiba masanya untuk saya menghidupkan kembali buku merah itu.

Entah kenapa kenangan lalu menyusup masuk ke dalam minda saya kembali. Saya teringat pertama kali saya membuat buku merah itu di Persint 15 Putrajaya ditemani oleh adik saya.

Saya tidak tahu kenapa rakan saya, Chung, boleh memilih saya sebagai salah seorang rakan yang menyertai ekspedisi 2 minggu ke Taiwan. Apa yang pasti, ia satu rezeki yang telah Allah tentukan buat saya. Alhamdulillah.
Berminat Baca

Pengaruh bahasa yang hebat

2 bualan

Saya amat berminat mempelajari bahasa ketiga buat diri saya ini iaitu bahasa Mandarin. Entah kenapa bahasa Mandarin hampir sebati dengan diri saya (ye ye jek). Heh.

Ketika kecil dahulu kakak saya cukup suka menonton drama-drama Hong Kong di TV3. Ini turut mempengaruhi saya untuk turut tonton bersama. Setiap hari minggu pada pukul 6 petang wajib untuk saya duduk di hadapan TV menunggu untuk menonton drama Hong Kong.

Pada awalnya saya tidak memahami apakah bezanya bahasa yang mereka tuturkan antara bahasa Kantonis dan bahasa Mandarin. Setelah mengambil beberapa kelas bahasa Mandarin baru lah saya mengerti. Rupanya bahasa-bahasa orang Cina ni juga berpecah kepada beberap sub-bahasa. Bahasa Kantonis adalah antara bahasa dialek yang popular digunakan di Hong Kong. Manakala di Taiwan pula bahasa Hokein. Yang pasti mereka menjadikan bahasa Mandarin sebagai bahasa baku mereka.

Kini saya tahu Jackie Chan berbicara bahasa Kantonis dalam hampir semua drama lakonannya.

Apa yang menariknya, bahasa Mandarin mempunyai nada yang dikelas kepada 4 nada. Ia lebih senang berbanding bahasa Kantonis yang mempunyai 7 nada!

Pengaruh bahasa Mandarin cukup kuat di stesen-stesen TV tempatan apabila banyak lambakan drama Mandarin disiarkan. Drama Korea juga tidak terkecuali dialih bahasa Mandarin. Saya pernah terpercaya 100%  drama 'Jewel In The Palace' adalah drama dari China! Mana taknya dengan peralihan bahasa yang cukup baik selari dengan mulut dan muka-muka pelakon mereka sepet sama sahaja seperti pelakon China. Oh ia sungguh mengelirukan saya.

Saya mula tahu ia drama Korea apabila saya terlihat pelakon heroin mereka beraksi dalam sebuah 'variety show' acara masakan. Eh!? Bukankah itu pelakon dari China itu? Kenapa boleh pula masuk dalam 'variety show' Korea? Pandai cakap Korea lagi tu.

Al-maklum la, zaman itu saya tidak tahu lagi guna Google. Hmmm...
Berminat Baca

Domain dan Host, istilah baru buat saya

Berbual

Sebelum ini saya langsung tidak faham apa itu domain dan apa itu host. Saya cuba elok sepenuhnya untuk faham istilah-istilah pelik ni lalu saya hanya kekal dengan Blogspot sahaja sebagai medium berblogging saya.

Sekarang tidak lagi. Alhamdulillah entah kenapa saya tergerak untuk memahami semua istilah tersebut selepas tergerak untuk mendaftar domain dot my secara percuma.

Domain

Apa yang saya faham, ia adalah nama untuk alamat blog kita. Contohnya traveloghort.blogspot.com atau traveloghort.com

Terdapat domain percuma dan berbayar. Domain percuma kesannya kita terpaksa guna nama pemberi domain percuma tersebut di belakang alamat blog kita. Contohnya .blogspot.com, .wordpress.com, dan .tumblr.com

Kalau domain berbayar pula, kita boleh terus guna nama yang kita nak dengan pengakhiran berlainan seperti

traveloghort.com
travelog.my
travelog.com.my

Untuk domain berbayar, apakah yang paling sesuai?
Berdasarkan kajian saya .com dan .com.my kerana harganya murah (ini boleh rujuk penyedia perkhidmatan domain berbayar). Manakala .my lebih mahal. Kelebihan .my adalah carian google.com.my akan lebih suka paparkan blog kita kerana ada .my.

Host

Host pula tempat di mana data blog kita di simpan dan diakses. Ada yang berbayar dan percuma.

Setelah membuat beberapa kajian, saya dapati host percuma yang terbaik adalah Blogspot buat yang suka percuma. Antara kelebihannya yang paling saya suka adalah boleh ubah suai templat melalui kod HTML untuk blog. Ini tidak seperti Wordpress.com dengan pengguna tertakluk kepada templat yang ada sahaja.

 Tumblr pula lebih kepada photobloggin dan microblogging walaupun ia sama seperti Blogspot.

Host berbayar pula terdapat banyak di Malaysia. Contohnya netKL, dataKL, KLserver, dan serverfreak. Setiap syarikat menawarkan beberapa pakej yang mampu dimiliki.

Jadi, kita boleh buat domain berbayar dan host percuma, domain dan host percuma atau domain dan host berbayar.

Untuk blogger baru, saya rasa lebih elok cuba domain dan host percuma. Kemudian apabila sudah biasa dengan berblog, upgrade kepada domain berbayar dan host percuma. Apabila sudah dapat duit lebih, tukar pula kepada semuanya berbayar. Saya lihat hanya RM100 sahaja untuk setahun. Ia seperti bayar topup RM~10 per bulan.

Kelebihannya pun banyak apabila kita guna domain sendiri seperti dapat meningkatkan kredibiliti kita sebagai seorang blogger dan menarik pengiklan di blog kita.

Saya sekarang masih buat survey sebelum melancarkan blog terbaru saya. =)

Berminat Baca

Beraneka idea muncul hanya kerana domain

Berbual

Ia agak sukar untuk saya tetapkan nama bagi blog baru saya nanti. Saya rasa lebih elok saya menggunakan nama pendek saya sebagai nama domain blog saya. Ia lebih mudah. Sambil itu saya juga boleh mempromosikan nama dan diri saya.

Ia sama seperti para blogger lain. Atau lebih tepat lagi para blogger yang terkenal. Mereka kebanyakannya menggunakan nama sendiri terutamanya para penulis yang telah berjaya menghasilkan buku mereka di rak-rak buku. Blog mereka tertera jelas nama mereka berbanding nama yang merepek.

Namun, ada juga penulis yang tidak menggunakan nama mereka sebagai domain. Saya lihat ini banyak diguna pakai oleh orang Puteh. Mereka agak kreatif dalam memberi nama blog berserta tema mereka yang beritma. Sungguh menarik jiwa untuk saya baca.

Kebanyakan blogger luar negara saya lihat menggunakan platform Wordpress. Ini berbeza dengan blogger tempatan yang saya lihat lebih banyak menggunakan platform Blogspot.

Berdasarkan kajian saya, blogspot lebih bebas rekaannya tetapi untuk panel penggunaan, Wordpress paling berkuasa. Ini saya tak nafikan apabila Wordpress lebih banyak pilihan berbanding blogspot apabila menulis.

Sekarang ini saya masih berfikir host percuma manakah yang patut saya gunakan. Blogspot atau Wordpress?
Berminat Baca

Merangkak ke arah menjadi penulis bebas

Berbual

Yup. Itulah impian yang telah saya tetapkan pada tahun 2013 nanti. Saya ingin menjadi seorang penulis bebas (freelance writer) berkualiti yang mampu menyampai idea-idea saya kepada orang ramai. Saya mahu idea saya dapat diguna pakai oleh semua peringkat lapis masyarakat daripada orang biasa sehinggalah profesional.

Kerana itu, saya akan cipta satu blog khas untuk saya latih diri saya menulis artikel-artikel bebas.

Kenapa saya suka menulis? Jawapnnya mudah sahaja - kerana saya suka membaca.

Entah kenapa saya pasti sungguh teruja tiap kali membaca karangan rencana yang berkualiti sama ada ia di dalam bahasa ibunda saya mahupun bahasa kedua saya. Saya berazam untuk menulis sebaik rencana yang saya baca itu.
Berminat Baca

Melawan serangan gigitan serigala besar

4 bualan

Hah! Sudah habispun saya berjalan-jalan di serangan serigala kali ini (Big Bad Wolf). Sudah tiba masanya untuk saya buat ulasan pula. Saya juga tak nak terlepas berita ini sementara ia masih hangat! Tambahan pula rakan saya sudah buat entri terkini di blognya.

Buat penggemar buku seperti saya, hari pertama adalah hari terpenting berbanding hari-hari lain. Ini kerana buku-buku terbaik hanya ada pada hari pertama.

Ia bermula pada 7.10 pagi semalam. Saya dengan gigihnya bertolak dari rumah saya di Persint 15 ini terus ke MIECC. Perjalanan mengambil masa dalam 20 minit.

Nasib baik untuk parkir motorsikal, hari Jumaat tiada penjaga. Maka dapatlah parkir percuma. Jimat duit...

Kemudian saya dan beberapa orang pengunjung menunggu di lif. Alahai... lama la pula lif ini untuk turun. Tetapi sebaik sahaja lif terbuka, saya lihat 2-3 orang keluar dengan beg plastik berisi penuh buku. Pergh! Hebat! Baru sejam pesta jualan buku terbesar ini dibuka sudah ada pembeli pulang membawa hasilnya.

Ini buat saya sungguh teruja juga untuk membeli.
Berminat Baca

Mendaftar Domain .my secara percuma

1 bualan

Saya sungguh teruja apabila membaca tentang ini. Para blogger semua ambil perhatian! Sebagai blogger Malaysia kita mampu memiliki domain sendiri di bawah Projek MOSTI!!!

Ini link untuk tahu tentang promosi ini: Dapatkan domain percuma dan bayaran tahunan RM20 sahaja!

dan cara-cara nak daftar: Kaedah daftar domain .my

Apa yang menariknya, untuk pendaftaran kali pertama, ia adalah percuma. Pemilik blog Coklateyes ada menerangkannya. Boleh baca untuk ketahui lebih lanjut...


Berminat Baca

Mencuba satu yang baru di Pulau Mutiara

Berbual
Saya sudah lama tertarik dengan satu jurusan pasca-ijazah yang ditawarkan oleh Universiti Sains Malaysia. Ia satu kursus yang begitu rapat dengan jiwa saya, Master Komunikasi dalam Sains dan Journalisme Alam sekitar.

Ia adalah jurusan coursework. Bayaran yuran saya rasa boleh dibiayai sepenuhnya oleh MyBrain15.


Cuma minda saya ini masih berfikir lagi tentang ini... Perlukah saya berhenti Master Research saya dan terus tukar ke bidang ini, atau saya simpan dahulu hasrat ini sehinggalah saya tamat master ini...

Berminat Baca

Perubahan cuaca bahasa

Berbual

Saya minat menghadiri kelas pada semester ini terutama kelas 'Perubahan cuaca dan pertanian'. Kelas tersebut diajar oleh seorang pensyarah yang fasih berbahasa kebangsaan. Kelas pengajarannya berlangsung hampir semua dalam bahasa Melayu.

Saya sungguh kagum bagaimana beliau begitu gigih mengajar dengan matlamat utama adalah untuk pelajar mudah faham apa yang beliau ajarkan. Saya akui pengajaran beliau sungguh mudah difahami apatah lagi apabila bahasa komunikasi yang digunakan adalah bahasa yang saya gunakan harian. Mungkin sesetengah isitlah beliau gunakan berkait dengan bahasa Inggeris, tetapi cara penyampaian beliau unik dan mampu membuatkan pelajar terhibur.

Nota semestinya dalam bahasa Inggeris. Ya saya tidak menolak ini akan membuatkan pelajar kita malas untuk belajar BI tetapi saya tidak setuju untuk itu. Matlamat utama belajar adalah untuk faham bukannya untuk tingkatkan kemahiran bahasa. Ia dua benda yang sungguh berlainan!
Berminat Baca

Jadikan kerja kita bukan pensyarah sahaja yang baca

2 bualan

Saya terkejut. Rupanya ada juga pensyarah yang menggalakan para pelajar mereka menulis di Wikipedia.

"Saya mahu pelajar saya menulis bukan untuk saya baca sahaja, tetapi untuk seluruh dunia baca dan mendapat manfaatnya," kata Adrianne Wadewitz, pensyarah Kesusasteraan klasik Inggeris.

Ia bagaikan kita menulis kepada majalah-majalah terkenal tentang sesuatu perkara. Pembaca majalah terkenal ini terdiri daripada pelbagai golongan dari serata dunia. Masya-Allah!

Ini menambah saya semangat untuk terus menulis di Wikipedia Bahasa Melayu.
Berminat Baca

Sumbangan Orang Tua di Wikipedia

Berbual
 

Poongothai Balasubramanian, seorang pesara cikgu meluangkan masanya menjadi editor di Wikipedia bahasa Tamil. Beliau berfikir "Saya tiada apa nak buat selepas pencen. Lali, baik saya sumbangkan ilmu saya kepada dunia."

Bagi beliau, sumbangan beliau membantu kanak-kanak yang kurang memahami bahasa Inggeris sebagai bahasa ilmu, boleh belajar dengan bahasa ibunda mereka.

"Ia bukan untuk kita, tetapi untuk generasi selepas kita," ujar Poongothai. "Menjadi seorang guru membuatkan begitu sayang ilmu saya dibiarkan begitu sahaja."
Berminat Baca

Wikipedia membantu penduduk peribumi berjaya

Berbual

Dia seorang yang bukan apa-apa. Orang miskin yang mendapat pelajaran percuma dibiayai kerajaan. Dia mempunyai semangat untuk belajar dan mempelajari ilmu baru. Namun ia agak sukar kerana buku-buku yang mahal membantutkan usahanya. Komputer juga sungguh asing baginya

Peluang muncul apabila dia menyertai satu pertandingan penyelidikan anjuran peringkat sekolah. Internet menjadi medium utama sebagai rujukan. Semestinya Wikipedia mendapat tautan di hatinya.

Untuk kejutan, dia dan kumpulannya sampai ke peringkat akhir pertandingan tersebut dan menjadi pemenang!
Semunya dengan menjadikan Wikipedia sebagai asas untuk mereka faham apa yang mereka tidak faham.

"Kamu tidak patut merujuk Wikipedia. Ia satu sumber yang tidak boleh dipercayai." Terdengar kata-kata di belakang kejayaannya.

"Saya terkejut apabila mengetahui Wikipedia adalah satu perisian sumber terbuka. Semua orang boleh menjadi editor. Seorang datang menulis ideanya dan kemudian, jika ada, orang lain pula menambahbaik idea tersebut," kata Oarabile Mudongo, antara editor Wikipedia yang aktif menulis dan membaiki rencana di Wikipedia.

"Sayangnya, ramai rakan saya tidak sampai ke menara gading. Mereka tersekat di peringkat rendah atau menengah. Dan saya berjaya sehingga kini kerana memahami sesuatu dengan mudah melalui Wikipedia."

Mudongo berhasrat untuk menjadikan Wikipedia sebagai medium buat orang kampungnya pula untuk memahami ilmu dengan mudah. Dia berhasrat untuk menambah lagi pengisian Wikipedia dalam bahasa ibundanya.
Berminat Baca

Yayadan - Seruan kepada kebaikan

Berbual

Saya tertarik untuk mendengar lagu ini apabila ia ada disebutkan dalam blog Kereta Mayat. Setelah mendengar lagu ini, saya terkesima. Liriknya sungguh mempunyai isi-isi tersirat. Lagu nasyid yang menyentuh hati memberi peringatan kepada umat.
Berminat Baca

Sisi gelap MAHA 2012

2 bualan

Petang tadi saya berjumpa dengan rakan-rakan saya dan kami bersembang tentang MAHA yang menutup tirai semalam. Kami komen apa yang patut.

"Entah kenapa aku rasa MAHA kali ini tidak menarik langsung. Tidak gah seperti 2008 dahulu," aku membuka kata.

"Aku setuju. Beberapa hari lepas aku pergi MAHA ada pula seorang minah ni ajak aku sertai MLM. Terus terang lagi tu. 'Dik, akak ni nak ajak dik join MLM. Cepat kaya.' Aku jawab la aku pelajar. Mana ada duit. 'Pelajar lagi senang dik. Banyak kawan. Adik cari 30 orang sudah cukup. Amacam? Ngam?'

Ish!? Terus aku angkat kaki dari booth tersebut," kata kawan aku, Mimi.

"Ini bermula apabila ada abang bagi brochure. Lepas tu calit apa entah pada tangan. Kemudian terus bawa pergi booth terang benda-benda bodoh MLM," tambah kawan di sebelahnya, Yaya.
Berminat Baca

Facebook Logout - propaganda Orang Bodoh

2 bualan


Satu kisah benar tentang FB logout (atau login?).

Video ini menerangkan bagaimana seorang itu boleh mendapat duit yang banyak dengan hanya logout di Facebook. Ini juga berkaitan dengan kaedah bagaimana sistem Skor A berlangsung. Asas-asasnya semua hampir sama...

Sekarang sudah tiada kes ini. Rakyat Malaysia sudah matang. Namun, saya yakin ia akan putar naik semula sebagaimana Skor A dan sistem MLM yang lain.

Untuk itu, saya sebarkan di blog saya untuk pengajaran semua...
Berminat Baca

Sapaan takdir untuk fotografer amatur

6 bualan

Semalam saya pergi ke MAHA. Berlakon menjadi fotografer terhebat berpakaian dengan kemaja T petak-petak dan seluar slack cokelat serta berselipar biru. Niat hanya ingin merantau mencari gambar untuk isian Wikipedia Bahasa Melayu.

Sedang elok berjalan seorang diri... seorang makcik menegur saya.

"Adik, akak ni dari Yayasan Kasih Sayang Malaysia. Semalam dan call pihak MAHA untuk hantar fotografer datang tangkap gambar booth kami. Sekarang baru datang. Kenapa tadi panggil buat dek je?"

"Eh? Maaf la kak. Saya tak perasan." Jawab aku. Yelah. Orang ramai di sini manalah saya hendak perasan akan panggilan seorang makcik.

"Jom tangkap gambar akak dengan booth akak nih," ajak dia ke boothnya.

Saya agak terkejut dengan ajakan itu. Saya datang untuk jalan-jalan sahaja di MAHA 2012 sebelum ia menutup tirai esok. Lagipun, saya hanya mahu tangkap gambar-gambar menarik dengan kamera DSLR yang saya pinjam daripada sahabat saya. Sambil itu mengambil pelbagai brochure yang disediakan.

"Tapi saya ni bukan fotografer MAHA. Saya jalan-jalan je."
Berminat Baca

Ketua Saintis Malaysia di Masjid UPM

3 bualan

Saya tertarik untuk melihat cara persembahan pak cik ini. Ia menarik bagaimana dia cuba menyelesaikan masalah matematik mudah dengan otak kanan.

Berminat Baca

Idea spontan untuk menerbit buku di DBP

Berbual

Sedang seronok saya mengisi masa lapang saya menyunting WBM, saya tertarik melihat senarai khidmat nasihat untuk istilah Fakulti. Rupanya ada seorang pelajar dari UPM sudah bertanya kepada DBP bagaimana hendak terbitkan satu buku melalui mereka.

Terfikir pula tentang perancangan masa hadapan saya ini... Hmmm.
Berminat Baca

Berkata perkara kebaikan

Berbual

Semalam saya sempat bersembang dengan salah seorang junior jurusan saya. Dia seorang pelajar tahun kedua di UPM. Dalam bercerita tentang hortikultur, saya tertarik untuk bertanyakan pandangan dia terhadap Dr. Siti Hajar, seorang pensyarah yang terkenal di kalangan kami alumni sains hortikultur dahulu.

"Kadang-kala terasa ingin marah apabila bercakap dengan beliau. Susah jika sudah tua masih lagi ingin bekerja," antara komen yang dia berikan tentang Dr. Siti.

Aku hanya mendiamkan diri. Tersenyum dan cuba menasihati dia agar berbicara molek. Mungkin bagi yang baru kenal Dr. Siti Hajar akan berkata begitu. Tetapi tidak bagi aku ini. Aku telah mengambil projek tahun akhir di bawah kelolaannya. Bukan setakat itu sahaja, beliau juga telah banyak mengajar aku akan erti sebenar sebagai seorang pelajar ijazah sarjana muda.

Terasa menyesal di hati ini apabila membangkitkan isu Dr. Siti. Yelah. Sepatutnya saya terus menukar topik perbualan agar kami tidak terus terjebak dalam membuka aib orang lain. Astagfirullah'azim.

Daripada perbualan itu saya mula memahami bahawa lebih elok kita tidak berkata buruk tentang seseorang kerana ia tidak baik untuk diri kita mahupun orang yang mendengarnya. Apatah lagi orang yang mendengar itu mengenali sungguh orang yang dikatakan itu. Lagipun, kita sendiri tidak mengenali mereka sepenuhnya.

Bagi yang mendengar pula, lebih elok jauhi perbualan seperti itu. Eloklah berlakunya penukaran topik lain. Biarlah suasana menjadi aman dengan kisah kebaikan orang.



Berminat Baca

Sup Tauge Kasar Ala-ala Korea

14 bualan
Saya pernah membuat projek tahun akhir saya tentang taugeh kasar. Taugeh kasar secara kasarnya adalah cambahan benih kacang soya. Di Malaysia taugeh kasar banyak digunakan dalam masakan tempoyak. Rasanya rangup pada kacang soya itu sendiri.

Ia tak sama seperti taugeh halus yang lebih kepada hipokotil yang manis. Jadi memang berbeza 2 jenis taugeh ini.

Saya cuba mencari resipi lain untuk masakan tauge kasar dan terjumpa akan masakan oleh makcik Korea ini. Slangnya lebih kepada Kenglish (kalau Malaysia, Manglish).
Berminat Baca

Operasi berjaga selama 63 jam dengan buku

Berbual

Jangan lepaskan peluang untuk bermalam di sini!
Terkejut saya apabila melihat promosi Big Bad Wolf yang mengatakan mereka akan membuka jualan selama 63 jam tanpa henti!

Bermula dari 6.30 pagi Jumaat sehingga 9.30 malam Ahad!

Memang jualan buku terbesar di Malaysia dan dunia!

Jom ramai-ramai meriahkannya!

Berminat Baca

Kesan Wikipedia kepada Dunia

Berbual

Wikipedia mungkin tidak boleh dipercayai, tetapi ia membantu saya dalam memahami subjek susah. Ia telah memudahkan apa yang susah dan membuka ruang baru untuk saya memahami lagi sesuatu perkara bukan berdasarkan kamus sahaja.

Wikipedia juga terbahagi kepada banyak bahasa. Ia tidak fokus kepada bahasa utama di dunia ini sahaja, malahan bahasa Jawa pun ada! Dan yang pasti bahasa Melayu juga berkembang.

Pernah saya lihat satu proposal untuk mencipta Wikipedia tulisan Jawi, namun ia tidak menjadi. Antara sebabnya ialah kekurangan perisian taipan jawi. Mungkin tulisan Arab ada tetapi jawi setakat ini saya lihat hanyalah secara online. Tambahan pula, penyumbang penciptaan dan pembaikan rencana di Wikipedia Bahasa Melayu adalah sangat kurang. Boleh kira dengan jari untuk penyumbang bagi kategori-kategori tertentu.
Berminat Baca

3 Monyet Kejahatan (Sanzaru) - Filem Pendek

Berbual

Apabila saya menonton filem pendek ini, entah kenapa hati terasa seperti sungguh sedih. Tertanya kenapa masyarakat dalam filem ini boleh jadi seteruk begini?

Sanzaru, 3 monyet kejahatan dalam lagenda Jepun.

Jangan berkata kejahatan. (Say no evil)
Jangan dengar kejahatan. (Hear no evil)
Jangan lihat kejahatan. (See no evil)
Berminat Baca

Penerbit buku menjamin kualiti isi buku

5 bualan

Saya setuju dengan kenyataan itu. Berdasarkan pengalaman saya membeli pelbagai jenis buku setakat ini, penerbit buku memainkan peranan penting dalam isi kandungan sesuatu buku. Terdapat tiga sebab utama saya berkata begitu antaranya ialah kerana penerbit buku sebagai pemasar kepada buku penulis, melambangkan jenis-jenis buku yang diterbitkan, kredibiliti penerbit dalam menerbitkan buku berkualiti.

Pertama, penerbit buku sebagai pemasar buku penulis. Ini bermula dari kulit muka buku sehinggalah cara penyusunan buku. Setakat ini saya berpuas hati dengan cara PTS menerbit buku-buku mereka. Ia tersusun dan tampak profesional tidak seperti beberapa penerbit lain. Al-hidayah mungkin menguasai pasaran buku keagamaan Islam, tetapi sayangnya ia masih berada pada tahap membosankan. Kulit buku yang tak cantik, penyusunan isi yang kurang menarik, dan terdapat kesalahan ejaan mahupun terjemahan dalam hampir setiap buku yang saya beli daripada terbitan tersebut.

Apatah lagi saya lihat al-Hidayah cuba memasuki pasaran selain daripada keagamaan seperti herba dan tumbuhan. Namun, saya hampa dengan cara penyampaiannya kurang menarik dan isi yang seakan boleh sahaja di dapati di blog-blog biasa.

Kedua, simbol penerbit sebagai lambang kepada buku mereka. Contoh terbaik adalah PTS. Terdapat banyak anak syarikat PTS dan setiapnya melambangkan niche yang berlainan. Apabila saya melihat novel dan ia diterbitkan oleh PTS Litera secara automatik saya sudah tahu ia buku terjemahan. Manakala apabila saya terlihat novel terbitan PTS One saya sudah dapat menjangka ia novel berkaitan remaja.

Ketiga, kredibilit penerbit penentu kredibiliti buku. Saya mungkin salah tetapi itulah yang saya nampak. Saya juga dapat lihat bagaimana Hilal Asyraf juga telah bertukar penerbit buku terbarunya daripada Galeri Ilmu Sdn. Bhd. kepada PTS. Saya lihat ia lebih menarik dan kukuh.

Kesimpulannya, jika saya terlihat buku-buku baru di pasaran, perkara pertama saya akan nilai adalah syarikat penerbit buku itu. Kemudian barulah saya nilai penulis dan isi kandungannya. Yang pasti, terbitan Synergi Media mendapat tempat buruk di hati saya.
Berminat Baca

Beramal dengan menderma ke Aman Palestin

Berbual

Jom derma melalui Aman Palestin.
Saya juga ingin menjadi sukarelawan Aman Palestin.
Berminat Baca

Sayembara Penulisan untuk semua

2 bualan
Saya tertarik untuk menyertai pertandingan penulisan puisi, cerpen dan novel ini. Hadiah yang ditawarkan juga cukup lumayan.
Berminat Baca

Sukarelawan Aman Palestin di MAHA 2012

Berbual
Semalam saya berkesempatan berjalan-jalan bersama rakan saya ke MAHA 2012. Saya telah pun ke MAEPS pada Jumaat lalu atas urusan tidak berapa penting. Kali ini saya datang untuk berjalan-jalan sahaja dahulu. Belum masanya mengumpul brochure dan gambar lagi. Saya mahu makan angin dahulu.

Sedang saya elok bersiar-siar itu saya terserempak dengan sepasukan sukarelawan Aman Palestin. Semuanya adalah sahabat-sahabat saya dari UPM juga sebagai ahli Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA). Mereka ialah anak-anak muda atau lebih tepat lagi golongan belia yang cakna dengan isu Palestin dan ingin turut berjuang membebaskan Palestin daripada cengkaman Zionis laknatullah.

Saya mengambil kesempatan untuk menderma dan berborak dengan salah seorang daripada mereka.

"Bagus. Aku lihat ada kesedaran rakyat Malaysia tentang isu Palestin kini. Baru kejap tadi ada seorang wanita datang memuji Aman Palestin. Katanya,

"Bijak yea adik. Tahu-tahu sahaja buat (kutipan derma) di tempat strategik ini. Yelah. Ada yang ingin menyumbang tapi tak tahu di mana dan bagaimana." kata dia sambil memasukkan wang kertas berwarna merah ke dalam tabung.

Ada juga ibu bapa yang melatih anak-anak mereka menderma dengan memberi anak-anak mereka memasukkan sendiri wang derma ke dalam tabung." Ujar rakan saya, Izham.

"Walaupun begitu, ada juga pengunjung yang was-was dengan tindakan aku berdiri meminta derma di sini. Aku hanya senyum dan menerangkan aku sebagai sukarelawan Aman Palestin. Apapun itu kuasa Allah untuk menggerakkan hati mereka untuk menderma."
Berminat Baca

Menyaring topik terkenal di blog ini

5 bualan

Saya mendapati ramai yang menggunakan kata kunci tanaman dan UPM sampai ke blog saya. Alhamdulillah. Semoga ia membantu mereka yang mencari jawapan atau pandangan lain di blog saya ini.

Nampaknya saya sudah mulai jumpa niche blog saya ini. Tanaman dan UPM. Apa kata rakan lain pula tentang blog saya?
Berminat Baca

Operasi menjernihkan kecelaruan MAHA 2012

3 bualan
Esok akan bermulanya pameran pertanian terbesar di Asia iaitu Malaysia Agriculture, Horticulture, and Agrotourism (MAHA) bertapak di MAEPS.

Saya gembira kerana dengar khabarnya saya akan dapat turut serta menyumbang tenaga kerja saya di sana nanti. Ini kerana ada kawan saya yang memberi tawaran kerja di MAHA bawah syarikat FxMX (sebuah syarikat misteri kelolaan MOA). Petang tadi pukul 3 pm saya dan kawan-kawan pergi ke MAEPS untuk sesi temuduga kerja di bawah pihak FxMX(dieja salah agar tidak dijumpa oleh Google).

Saya sebenarnya tidak dapat tawaran kerja ini. Saya cuba menghubungi rakan saya tentang perkara ini, "Mereka kelmarin kata Wong tolak kerja yang mereka tawarkan."

Jawapan yang diberikan itu terus membuatkan saya berasa tidak puas hati. Sejak bila pula pihak FxMX menelefon saya dan saya kata saya tolak? Saya sungguh tidak puas hati dengan fitnah ini!

Jadi saya turut serta bersama dua orang rakan saya lagi yang mendapat tawaran kerja di sana. Saya mahukan penjelasan dan mungkin mendapat tawaran kerja itu.
Berminat Baca

Alternatif lain selain daripada Terjemahan Google

Berbual
Sukar untuk mencari perisian terjemahan yang sempurna. Dan saya pasti tidak akan ada terjemahan sempurna. Lagipun ayat-ayat terjemahan masih memerlukan orang untuk menterjemah kerana ia melibatkan budaya dan emosi mengikut ayat. Tidak boleh hentam sembereno sahaja.

Oleh itu saya terlihat satu perisian yang menyerupai Google Translate tetapi bukan terjemahan seperti Google Translate. Ia fokus kepada terjemahan bahasa Inggeris ke bahasa Melayu. Saya rasa ia dibangunkan oleh rakyat Malaysia juga. Perisian itu digelar CitCat.com.

Walaupun begitu, saya masih kekal dengan gaya terjemahan saya secara manual. Saya akan cari kata yang sesuai dari laman PRPM dan kemudian menyusun ayat terjemahan sesuai mengikut budaya dan gaya bahasa Melayu yang betul.
Berminat Baca

Apabila Google menjadi kawan baik saya

Berbual
Saya tak nafikan kepentingan Google pada masa kini. Hampir semua carian kata kunci saya taipkan pada Google pasti akan membawa saya kepada penemuan terhebat. Ia sungguh misteri. Ia sungguh menakjubkan.

Perkara ini tidak berlaku sama sekali dengan enjin carian lain seperti Yahoo! Ask, mahupun Bing!. Carian Google seperti tahu apa yang terlekat di minda saya ini. Entah kenapa jika saya mencari kata kunci 'PKU UPM' senarai kedua adalah blog saya!

Walhal saya hanya menulis satu entri sahaja tentang PKU UPM. Ia seperti mengetahui apa yang tertakluk di minda carian pelajar UPM sendiri. Kisah berkenaan PKU UPM. Semestinya saya tulis yang baik-baik sahaja. Saya tidak mahu menanggung risiko sekali lagi dihentam akibat kritikan tidak bermakna saya.

Saya tidak pelik apabila membaca sebahagian buku kaedah melakukan kajian (doing research project) banyak mengatakan kehebatan Google. Malah penulis menyarankan agar ahli kaji menggunakan Google sebagai teman baik mereka.

Pastinya saya sudah menjadikan Google sebagai kawan baik saya. Cuma ia tidak seakrab yang saya sangka. Saya masih tidak mengenali Google sebagaimana Google mengenali saya. Apabila saya menaip di cariannya, ia mampu memberikan saya jawapan yang terkandung dalam minda saya ini. Sebaliknya saya tidak tahu pula bagaimana dia tahu akan hal itu.

Kemudian saya tertarik dengan satu panduan menggunakan Google sebaik mungkin. Ia dipanggil Google Guide. Siapa sangka ia memang satu laman web yang interaktif seperti yang didakwa oleh pembuat laman itu sendiri.

Kini, Google menjadi lebih akrab bersama saya. =)
Berminat Baca

Boikot barangan Israel

3 bualan
Berlaku kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.

Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu: “Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu."

Lalu dijawab oleh burung berkenaan: “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak."

Itulah kisah yang terbayang di minda saya ini apabila berkata tentang boikot.


Berminat Baca

Penantian di yang lama Hospital Serdang

5 bualan
Saya cukup tidak suka apabila perlu pergi ke hospital kerajaan untuk mendapatkan rawatan. Masalah utamanya ialah masa saya akan banyak dibazirkan di sana.

Pagi semalam mata saya terasa sungguh sakit. Saya rasa mata saya terkena jangkitan kuman. Kerana itu saya gagahkan diri juga untuk pergi ke PKU semula. Sebelum ini telah saya pergi tetapi ubat titisan yang diberikan tidak memberi kesan sangat.

Saya terpaksa membuka mata semasa membonceng motosikal ke sana. Ia sangat pedih jika saya berkelip mata walaupun sekali. Untuk itu saya cuba bertahan untuk membuka mata tanpa berkelip. Di saat itu barulah saya menyedari betapa bersyukurnya manusia dapat mengelipkan mata. Subhanallah.

Seperti biasa di kaunter pendaftaran akan saya minta doktor tempatan untuk merawat. Kali ini saya mendapat doktor bilik 15. Seorang doktor wanita Melayu.
Berminat Baca

Berjiran dengan warga asing

Berbual
Saya telah pun mendapat sebuah bilik untuk pengajian sarjana. Alhamdulillah. Bilik ini mempunyai 10 meja untuk para sarjana dan PhD gunakan.

Setakat ini telah 8 orang mendaftar di dalam bilik ini. Saya melihat hanya 3 orang tempatan termasuk saya. Manakala 3 orang lelaki dan saya seorang sahaja tempatan.

Bertentangan meja dengan saya terdapat 2 orang warga Pakistan sambung belajar dalam bidang kedoktoran. Mereka cukup peramah.

Apa yang saya dapat perhatikan adalah mereka berdua ini cukup suka bersembang. Kalau bersembang tidaklah seperti orang tempatan. Cakap seperti kawan itu jaraknya 5 meter, walhal 1 meter sahaja jarak mereka.

Saya tak kisah kerana saya bukan fahampun bahasa yang mereka tuturkan.

Ada satu masa sedang ralit saya tidur, entah mengapa saya termimpi akan lagu-lagu Hindustan. Siap aksi Shah Rukh Khan bergolek-golek di laman fakulti.

Apabila saya tersedar rupanya mereka berdua sedang seronok bersembang. Aduh. Sampai begitu sekali penangan bahasa Urdu ini....
Berminat Baca

Berfikir, menulis, dan buku

2 bualan

Saya memang mengidam untuk menghasilkan sebuah buku berkebun di Malaysia. Saya lihat ramai rakyat Malaysia kepingin akan buku yang khas ditulis oleh penulis Malaysia. Mana taknya kebanyakan buku-buku berkebun tertumpu kepada buku bahasa Inggeris. Semestinya ia ditulis oleh orang Puteh yang tinggal di negara 4 musim.

Mungkin kerana pengalaman saya kurang menyebabkan saya masih lagi mencari isi kepada apa yang perlu saya tulis dalam buku saya itu nanti. Oh, saya tertarik dengan kursus penulisan yang ditawarkan di blog Fauzul Naim. Seakan menarik untuk dihadiri tetapi bukanlah buat masa sekarang. Saya perlu simpan duit dahulu untuk itu.

Saya cadang untuk hantar artikel-artikel pertanian di majala-majalah tempatan. Cuma tak pasti majalah apa yang akan menerima artikel saya ini.

Ada idea tak?
Berminat Baca

Kebun rumah yang hidup!

2 bualan

Saya suka menonton video oleh John. Kagum saya lihat rumahnya yang penuh dengan bahan makanan.
Nyum~
Berminat Baca

Kebun mahasiswa untuk semua

Berbual

Saya tertarik bagaimana Universiti Purdue menyediakan platform untuk para pelajar mereka mengusahakan tanah yang ada di universiti.

Ia satu cubaan yang menarik menggalakkan para pelajar untuk berkebun.


Berminat Baca

Akuaponik, ikan dan tanaman bergabung!

Berbual


Satu dokumentari ringkas tentang akuaponik (aquaponic) oleh Universiti Purdue.

Ia lebih kepada akuaponik skala besar. Namun, tidak bermakna asasnya tidak boleh kita ambil untuk belajar akuaponik.
Berminat Baca

Saya suka berjogging!

1 bualan
Sukan yang paling saya gemari hanyalah jogging setakat ini. Yang lain kurang saya gemari. Kenapa jogging? Kerana jogging tidak memerlukan peraturan yang banyak. Hanya perlu gunakan akal untuk berlari.

Juga, alat untuk jogging juga ringkas. Sepasang kasut jogging sudah memadai untuk bersukan.

Saya ini bukanlah orang yang pandai bersukan. Boleh dikatakan kaki bangku untuk semua jenis sukan berpasukan. Saya tahu sukan berpasukan amat penting untuk membina hubungan rapat sesama pasukan tetapi sukar untuk saya mempunyai keyakinan bersukan berpasukan.

Berminat Baca

Budak Ninja

Berbual

Siapa sangka mereka lakonkannya secara hidup pula!
Berminat Baca

TITAS, sejarah yang kian dilupakan

2 bualan

Saya mengambil subjek Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS) awal semasa saya di semester pertama. Ketika itu ramai rakan sejurusan saya sibuk untuk mengambil kelas sama. Saya pula terpinggir nun tinggal di kolej tradisional manakala mereka tinggal di kolej serumpun. Tidak dapatlah saya berkomplot bersama mereka mengambil kelas yang sama.

Saya fikir, kelas saya ketika itu semuanya bermula pada waktu 10am-12pm, lalu apa salahnya saya ambil kelas pada waktu 5pm pula. Maka saya pun memilih kelas TITAS berjadual 5pm-7pm.

Setelah dibelek buku jadual subjek UPM, saya akhirnya memilih untuk ambil kelas pada hari Selasa, 5pm-7pm bertempat di Dewan Kuliah Sains. Pada ketika itu langsung saya tidak tahu DKS di mana. Hampir-hampir sahaja saya tersesat di bangunan pentadbiran dan bertanyakan pengawal keselamatan wanita di situ di manakah DKS.
Berminat Baca

Sandal jean yang cantik tapi tak menarik

Berbual

Untuk pergi majlis fesyen, mungkin. Untuk jalan-jalan, saya rasa tidak mungkin!
Berminat Baca

Hugelkultur, untuk si pekebun malas

2 bualan

Ia sangat sesuai untuk pekebun yang sibuk dengan kerja lain dan suka amal teknik 3T untuk bercucuk tanam. Walaupun bebitu, teknik 3T amat disukai oleh pelajar semasa menjalankan kelas amalan ladang sayur dan buah di UPM. Sibuk menelaah buku katakan...

Tanam
Tinggal
Tuai

Berminat Baca

Salam Ma'al Hijrah 1434!

Berbual

Berminat Baca

Batas timbun untuk semua

6 bualan
Kaedah membuat batas timbun berbentuk lubang kunci.

Berminat Baca

Cara unik orang Afrika membuat bendengan timbun berbentuk lubang kunci

6 bualan

Bagi yang tak tahu, bendengan timbun dalam bahasa Inggeris adalah raised bed.
Berminat Baca

Pelajar menangkap ular sawa di ladang

2 bualan

Sebenarnya telah banyak ular sawa ditemui di ladang-ladang UPM. Al-maklumlah ladang-ladang di UPM ini sangat luas dan banyak tempat yang boleh mereka menyorok.
Berminat Baca

Asasi Sains Pertanian UPM

36 bualan
Saya tertarik dengan salah satu artikel dalam tribun Putra UPM. Bagi yang tak tahu, tribun Putra UPM adalah akhbar rasmi UPM untuk staf dan pelajar UPM.

IMG_5295

Berminat Baca

Bangkit, lirik yang tersirat

1 bualan

Lagu ini mempunyai isi tersirat bagi yang hanya mampu berfikir.
Berminat Baca

Kebaikan tablet penyedap suara

4 bualan
Saya panggil pil penyedap suara sebagai strepsil. Saya tak berapa suka sangat makan strepsil kerana bagi saya ia sangat tidak sedap. Mengemamnya sahaja buat saya kurang selesa. Cokelat hacks hitam lebih sedap berbanding strepsils.



Namun, pandangan saya berubah beberapa hari lalu. Saya masih lagi batuk-batuk walaupun telah pergi ke pusat kesihatan universiti untuk rawatan. Baiklah. Saya mengaku yang saya tidak makan ubat batuk yang doktor berikan. Saya masih percaya ubat doktor mampu membuatkan saya sihat dengan cara tak elok. Manakala herba memulihkan saya secara elok dan tiada kesan jangka masa panjang.

Kala saya asyik terbatuk-batuk inilah saya terpandang cokelat Halls di satu kedai runcit. Hati ini tergerak sungguh untuk membeli cokelat berharga RM1.60 itu. Saya lihat ia ada perisa madu. Apa salahnya saya mencuba. Lagipun tekak saya ini terasa sakit akibat batuk yang berlebihan. Sudah banyak kahak saya buat selepas saya batuk namun batuk saya masih ada lagi.
Berminat Baca

Menjana Universiti Terbaik di Dunia

Berbual

Saya tertarik apabila terbaca satu perbincangan hangat di satu Facebook group berkenaan MIT.

Untuk paparan jelas, klik kanan dan pilih > Open image in new tab
Berminat Baca

Tikus jalanan mempunyai harga diri!

Berbual


Pihak MPSJ membuat promosi besar-besaran untuk menangkap tikus. Kalau dilihat pada persekitaran kedai  makan Sri Serdang, sepatutnya sudah lama kempen ini patut dilancarkan.

Bayangkan tikusnya besar kucing saya lihat lalu ketika makan di Padang. Erk!?

Berminat Baca

Bahasa Alien trend terkini budak Melayu?

3 bualan

Teringat berita yang saya kongsikan dahulu.


Berminat Baca

Mengimbau kembali kenangan Kalkulus

2 bualan

Pagi tadi saya ada amali Fizik Tanah. Satu subjek yang membuka peluang di minda saya erti pengiraan matematik dan saudaranya.

Terdapat satu formula tertera di papan putih.

"Selama ini kamu semua belajar teori dan formula. Inilah masanya untuk aplikasikan apa yang kamu belajar. Differentiation and integration. Anybody can solve this equation?" Terang Prof. Wan Sulaiman di hadapan kami.

Aku termanggu seketika. Aku lihat angka-angka yang Prof. tunjukkan ada kaitan dengan rumus pembezaan tetapi tidak pula aku tahu ia berkaitan dengan eskperimen sebegini. Rupanya selama aku belajar matematik tambahan dan matematik moden, inilah masanya untuk aku gunakan - kelas fizik tanah.

Teruja sungguh saya untuk mengingati semula segala macam formula dan teori yang telah saya belajar selama 3 tahun (dari tingkatan 4 sehingga matrikulasi).

"Eh Munir. Takkan budak asasi tiada belajar ini?" Tanya aku kepada rakan sekelas yang duduk di sebelah kiri aku.

"Budak asasi mana ada belajar ini. Setahu aku kita belajar semasa di sekolah menengah atas," jawab ringkas Munir.

Nampaknya pembelajaran matematik ketika aku di matrikulasi memang berguna (jika aku betul-betul faham kegunaannya dan bukan hanya untuk peperiksaan.)
Berminat Baca

Islam adalah Satu

Berbual

Saya lihat pluralisme agama mula menyusup masik ke dalam universiti saya. Aktiviti berunsur agama mula mengajak umat Islam untuk hadir bersama atas dasar 1Malaysia.
Manakala umat Islam yang hadir cuba memberi alasan asalkan iktikad kita masih Islam.

Perlu diingatkan, Islam bukanlah agama plural.

Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah,
dan Muhammad itu pesuruh Allah.

Biarlah mereka menjalankan aktiviti mereka.
Kita kekal sebagai umat Islam.
Teguh dengan pendirian kita.

Saya pasti mereka akan faham.
Jika tak, merekalah yang tidak mengamalkan dasar
toleransi perpaduan antara masyarakat berbilang kaum.

"Maaf. Agama saya melarang saya mengikuti program kamu."
Banggalah kita beragama Islam.
Berminat Baca

Lelaki di dalam Cermin

Berbual

Satu lirik yang penuh makna.
Apabila saya bangun daripada tidur,
Saya melihat cermin,
Saya melihat manusia yang berdiri di hadapan saya.

Adakah dia ini yang mampu mengubah dunia?
Adakah dia ini yang mampu mengubah negara?
Adakah dia ini yang mampu mengubah masyarakat?
Adakah dia ini yang mampu mengubah keluarga?

Dan

Adakah dia ini yang sudah berubah sebelum mengubah semua itu?

Sesungguhnya perubahan berlaku bermula 
dengan manusia yang aku lihat
di hadapan cermin ini...
Berminat Baca

Kebebasan beragama?

Berbual

Saya tertarik untuk berkongsi satu kupasan menarik oleh seorang ayah yang sedang bekerja di Australia. Dia menyatakan kebimbangannya kini dengan kemasukan hak-hak asasi manusia yang kini bebas lantang bersuara di bumu Malaysia.

"Setiap individu Muslim mesti memahami dan merasai di dalam jiwanya dengan penuh mulia bahawa Islam adalah satu-satunya agama yang diiktiraf di sisi Allah dan setiap Muslim sama sekali tidak boleh redha kepada kepercayaan-kepercayaan lain selain daripada Islam."

Saya setuju dengan ini. Mungkin dahulu kerana saya ingin diterima masuk dalam komuniti bukan muslim, saya telah mengorbankan sedikit demi sedikit pegangan agama saya. Itu sama sekali salah. Astaghfirullahalazim.

Kita sebagai umat Islam perlu merasakan Islam itu mulia dan tiada agama semulia Islam. Jangan kerana kita terlalu asyik ingin mengatakan bahawa kaum lain juga hak untuk beragama, Islam di Malaysia tergadai. Kita juga perlu berhati-hati apabila berkata tentang Islam kerana takut takut ia merosakkan akidah kita jika tersalah kata.
Berminat Baca

Adakah politik dan kawan boleh bercampur?

3 bualan

Berdasarkan entri terbaru Rachel, "Do Politics and Friendship Mix?", dia mengatakan sukar untuk dia mencampur adukkan perbualan bersama rakan-rakannya tentang politik. Lebih-lebih lagi apabila hari Selasa ini adalah hari mengundi Amerika.

"Peraturan utama di meja makan - tiada politik dan agama dibincangkan," menurut Rachel lagi.

Saya pula? Ia sama sahajalah buat saya. Kalau ingin berbicara berkenaan politik Malaysia, saya lebih suka mencari kawan sekepala. Bercerita gosip sana sini berkaitan parti politik dan pemimpin yang kami suka dan sebaliknya.

Perbincangan kami menjadi lebih mudah berbanding perbincangan berdebat. Jika saya berjumpa dengan kawan-kawan berfikiran politik tidak sehaluan dengan saya, saya sememangnya cuba elakkan kami berbincangan tentang politik. Saya hanya akan senyum dan menukar topik perbualan atau beredar dari situ demi menjaga persahabatan kami.

Ia bagaikan bom atom yang mampu menjangkiti seluruh sistem persahabatan kami. Dia tahu, dan saya juga tahu. Kami tidak sehaluan dalam parti politik tetapi tidak bermakna hal-hal kehidupan yang lain kami akan berselisih juga.

Bagi saya, kebenaran hanya Allah yang tahu. Kita hanya mampu mendengar celoteh sana sini tentang mana-mana pemimpin parti politik Malaysia.

Saya berpandangan hubungan manusia sesama manusia perlu dijaga atas dasar kerana Allah dan bukannya kerana pandangan sempit sesebuah parti politik.
Berminat Baca

Laut mati mula kekeringan

3 bualan


Antara sebabnya adalah syarikat baja Israel menyedut garam yang banyak di sana.
Berminat Baca

Apabila bukan peribumi menguasai ekonomi

Berbual

Mengikut satu berita terbitan the Malaysian Insider, mengatakan majikan hari ini lebih suka untuk menggaji orang Cina sebagai pekerja berbanding orang Melayu walaupun graduan Melayu itu boleh berbahasa Mandarin. Saya tidak pelik dengan ini.

Apabila saya berjalan-jalan untuk mencari kerja sambilan di MINES pun saya sudah dapat lihat akan perkara ini.

"Part/Full time workers needed. Able to speak English, Mandarin and Malay fluently.
Call 016-XXXX888 (Mr. Tan)"

Membaca iklan ini di dinding kedai-kedai di MINES sudah saya agak maksud tersembunyi iklan itu. Hanya orang Cina sahajalah boleh berbahasa Mandarin. Orang Melayu hanya boleh berbahasa Melayu, Inggeris dan sedikit Jawa di situ.
Berminat Baca

Troll akak CIMB Insurans

3 bualan

Tadi ketika saya sedang sibuk melayari Facebook, telefon bimbit saya berdering. Tertera no pejabat dari Selangor.

Adakah ini peluang untuk saya menjadi home tutor? Berdebar nak angkat.

"Assalamualaikum."

"Waalaikumsalam. Encik Wong?" kedengaran suara seorang wanita. Dia menjawab salam, bermaksud dia seorang wanita Islam.

"Ya saya."

"Saya dari CIMB KL call en Wong untuk memberi sedikit maklumat terbaru CIMB. Sebelum itu, untuk pengetahuan en., perbualan kita dirakam.

CIMB ada menawarkan pakej insurans terbaru. Sekarang en. Wong buat apa ya?"



Alamak! Panggilan hangit ini lagi. Di manalah si wanita Melayu ini dapat nombor telefon bimbit aku nih. Kalau ikutkan hati, hendak sahaja saya letak telefon bimbit saya ini. Entah bagaimana terdetik untuk memberi kesedaran kepada orang sebegini.

"Saya menganggur. Duduk melepak dengan kawan-kawan," jawab saya.

"Tapi umur encik ni muda lagi. Kalau ikut maklumat, baru 23 tahun."

"Itulah kak. Rezeki saya entah la bila nak datang..," jawab saya dengan nada sedih. Menganggur katakan...

"Tak apa. En.Wong sudah berkahwin?"

"Kak ni biar betul. Kalau dah menganggur nak kahwin apa. Haish."

"Eh. Tak semestinya begitu. Saya ada juga pelanggan yang umur 30 tahun sudah berkahwin dan masih menganggur."

"Itu malas namanya." Perli aku.
Berminat Baca
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

Manusia